Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Мексико откриха жертва на древни стоматолози
22 Юни 2006

Човекът е живял преди 4500 г., а специалистите смятат, че именно намесата на стоматолог е причина за смъртта му.

     Археолози откриха в Мексико кости на човек, живял преди 4500 години. Два от неговите горни предни зъба са премахнати и по всяка вероятност на тяхно място са поставени протези, изработени от зъби на ягуар или вълк, съобщи ВВС. Тази операция е един от най-древните примери в стоматологичната практика на жителите от Южна и Северна Америка. Когато човекът е починал е бил на възраст между 28 и 32 години, а ръстът му – 1,55 метра. Останките на мъжа са открити във вулканична пепел в планински район, западно Мексико.

     Повечето древни мексикански цивилизации са считали дивите животни, като например ягуара, за свещени. Маите например са вярвали, че тази голяма котка е повелител на задгробния свят и са използвали кожата й в религиозни обряди.

     Археологът доктор Джеймс Чатърс (James Chatters) смята, че състоянието на горната челюст на открития скелет без съмнение говори за хирургическа намеса при премахване на зъбите. Според думите му е възможно на мястото на тези зъби да се поставени протези от зъби на хищник. Възможно е също те да са извадени поради козметични съображения или, за да се демонстрира социалния статус на човека.

     С протезите мъжът не е можел да отхапе твърда храна, но въпреки това се е хранел добре. Той не е изпълнявал тежка работа и, вероятно, е заемал високо положение в обществото. Зъбите му са изпилени до венците и в момента на смъртта му в тази част на челюстта е имало два абцеса. Доктор Чатърс предполага, че именно те са причина за смъртта на човека.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

museau
23 Jul, 2006 | 11:58

Нашите доктори са най-добрите бе тъпанар смотан!!!!!! А зъболекарите ни пък са супер Моята дъщеря е зъболекарка и такива протези направи на майка си - супер...Няма по-дбора от нея....А на теб българофоб смотан да ти го н....... в з....

Изследовател
27 Jun, 2006 | 16:20

Това е то. От стоматолози винаги страдаме.

Drakula
25 Jun, 2006 | 18:04

Абе що не кажат, че са открили кости на вампир, ами го увъртат ...

alibaba
24 Jun, 2006 | 14:59

В Мексико откриха жертва на древни стоматолози, а в България - на съвременни стоматолози!

Koi sam az
22 Jun, 2006 | 21:27

Da we 2 4asa pred garata.2 kg maslo i hlqb qko maji filii.Ne weee , ne prez Surbiq, zaradi nego se prodade tolkwa lesno!!!!

valko
22 Jun, 2006 | 14:44

Я веднага да се направи разследване и да се открие кой е тоя
древен стоматолог и аджеба кой му е издал лиценза.
Нашите археолозите са по-добри- още като помиришат и разбират кво е ялпреди две хиляди години някой мурджо ,че и дисертация
пишат по темата.Като му погледнат кокалите веднага разбират
как му е било името и къде го е сърбяло най-много.



  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.