Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
След 60 г. най-сетне отвориха архивите от нацистките концлагери
19 Май 2006

Досега достъп до 47 млн документа, съхранявани в Бад Аролсен, е имала само Службата за издирване на Червения кръст

      В тихото градче Бад Аролсен, в бившата сграда на СС, се съхраняват най-изчерпателните свидетелства за човешки страдания. Подробните описания се съдържат в повече от 47 млн документи върху стелажи с обща дължина 16 мили, в общи тетрадки с твърда подвързия, каквито могат да се видят във всяко училище.

      С особена пунктуалност в Totenbuch, или Книгата на смъртта, която са водили в концлагера Маунтхаузен в Австрия, се описва “подаръка” на коменданта на лагера за Хитлер по случай рождения ден на фюрера на 20 април 1942 година. За екзекуцията в чест на великото събитие специално били подбрани 300 руски пленници.

      Всеки пленник е бил подложен на т.нар. Genickschuss – изстрел във врата с пистолет, поставен в основата на черепа, единствен патрон. Във всеки ред от списъка на екзекутираните педантично са вписани името и номера на концлагериста. Разстрелът е започнал в 11.20 ч сутринта, по това време за пръв път се появява думата Genickschuss, която се повтаря още 299 пъти, на всеки следващи две минути.

      Тази седмица документите, съдържащи данни за 17 милиони жертви на нацистките лагери на смъртта и системата на принудителния труд, за пръв път са обнародвани.

      В течение на 60 десетилетия те са били използвани само от Издирвателната служба на Червения кръст със цел изясняване на съдбата на милиони хора, изчезнали без вест при нацистите. Документите не бяха обнародвани преди всичко заради възражения от страна на Германия, която настояваше за защита на интересите на жертвите. Миналият вторник обаче комисията, в която влизат представители на 11 страни, и която контролира архива, най-сетне даде разрешение документите да бъдат открити за историците. Тези сведения ще позволят по нов начин да се погледне на работата на нацистката машина на смъртта и принудителния труд.

      “ Това са ужасни истории на ужасно време- заяви Улрих Херберг, историк от Института във Фрайбург- Печално и дори отвратително е, че тези сведения толкова време са били укривани от изследователите”.

      Архивите в сбита, но впечатляваща форма разказват за варварствата по време на нацисткия режим, който бе наложен над милиони хора. Един от документите е посветен на тежката участ на Катрина, французойка, арестувана от Гестапо за това, че се е оплакала от принудителна стерилизация след раждане на “ цветнокожо незаконно дете”.

      Друг документ хвърля светлина върху съдбата на немски банкер, изпратен в Бухенвалд през 1937 година след донос на информатор, който съобщил, че той критикува нацисткия режим. През 1944 му “предписали” 25 удари за “мързел” и след един от разпитите в устата му не останал нито един зъб.

      В архива е и историята на 31 год. медицинска сестра, която била заставена да носи жълтата “ звезда на Давид” – знакът за евреите. “Тази жена е наполовина еврейка, тя живее с арийския си приятел. Признава, че са имали сексуални отношения”- се казва в документа. Жената изчезва след като била изпратена в концлагера Равенсбрук.

      От 1945 година досега с помощта на архива в Бад Аролсен Червеният кръст е отговорил на повече от 11 млн запитвания от 62 страни – изпратени от роднини на хората, изчезнали безследно при нацистите. Само миналата година запитванията са били повече от 150 000. Данните са използвани и в помощ на хората, подложени на робски труд, за да поискат компенсации. Някои са успели да подадат иск благодарение на това, че имената и местонахождението им в лагера било доказано чрез сведения за борбата с въшките в лагера.

      Освен ужасяващите исторически детайли за нацистите, документите, според еврейските организации, ще станат силна противоотрова на отрицанието на Холокоста.

      “На разположение на изследователите ще попаднат милиони ръкописни страници, доказващи масовото убийство на евреи от нацистите. Това е удар по всички, които отричат Холокоста” – заяви Израел Зингер, представител на Всемирния еврейски конгрес.

     

последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

milko kalaydjiev
09 Apr, 2012 | 14:19

volen nese drazni s ciganite moji i te davi ebat kakto turcite savi ebali nevi drazni cesavi ebali turcite amrazite ciganite nyama strno i te stevi ebit ito po zravo

МОШЕ
12 Mar, 2009 | 17:53

Я ПЪРВО ИЗГЛЕДАЙТЕ ТОВА КРАТКО ФИЛМЧЕ И ПОСЛЕ ДА ГОВОРИМЕ ЗА НАЦИЗЪМ И ХОЛОКОСТ. В ФИЛМЧЕТО ЧАСТ 2 СЕ ВИЖДА КОЙ Е НАЦИСТА.

http://www.vbox7.com/play:dbf4e77c

муспи
25 Aug, 2008 | 01:15

Всички документи по всички въпроси са в еврейски ръце. Това е много, много по голямо престъпление, от избиването на 6 милиона, така и не доказано (липса на нееврейски документи), а жалко. Сета щяхме да го чевстваме като велика санитарва акция, наш пурим.

alleksey
17 Jan, 2007 | 14:16

Gospoda, ne se podvezhdayte s mneniq,zashtoto dobrite,chestni,demokratichni,spravedlivi,svobodolyuobivi gospodari na svobodnoto slovo mozhe da se obidqt ako vasheto mnenie ne suvpada s tqhnoto i...nali znaete

emil
12 Jun, 2006 | 16:57

ave ne znam ama hitler e e sazdal nai velikata darjava i niama pove4e nikoga da ima takava kato neia a evreite sa mu pre4eli kakto sega ciganite na nas i nie triabva da napravim tova
KONC LAGERI

danel balint
06 Jun, 2006 | 12:35

ГЕРМАНИЯ бе велика страна като нея няма да има друга. Ала евреите и мръсните и подли комунисти е разрушиха от ватре и какво спечелиха техните саюзници. Сега те могат дасе отарват от евреиската и комунистическа чума която заля целия свят. Концлагерите бяха единствения начин штяха даги спрат.

ъъъъ
03 Jun, 2006 | 15:19

Тази война са си я организирали евреите за да премахнат всички които не са били "чисти" евреи, последствията от която пак те си ги консумират получавайки обезщетения, САЩ работят за евреите, Германия работи за евреите, Швеицария пази парите им, ....България спасила евреите си...верно че са богоизбраната нация, ама и ние сме хора, ебаси, те за това арабите не им дават мира, но в края на краищата, всеки ще си получи заслуженото

aha
26 May, 2006 | 16:57

Petre,nikoj ne se e darzal naglo kam men v Germania,tova si e do individualnostta na samiq 4ovek,a ne do takava ili onakava nacia.
Oba4e znam,4e pla6tam polovinata ot zaplata si danaci i taksi,a golqma 4ast ot tezi pari sa za takiva gotovankovci,koito dori ne sa i 4isti evrei,a imat nqkakva evrejska primes i zaradi tova polu4avat nagovo,BEZ DA RABOTQT,pari vseki mesec tuk,plus privilegiite i parite za postroqvaneto na zili6ta,ka6ti,socialni i drugi podobni.Tova e iznudvane i krazba ot truda i potta na nevinni hora - nemci ili drugi 4uzdenci zivee6ti v Germania.Pove4e nqma da komentiram.

aha
26 May, 2006 | 16:42

Vsqka vojna e uzasna.Nqma dobra ili lo6a vojna za obiknovenite hora,ima samo strada6ti.No NIKAK NE MI E QSNO s kakvo tazi vojna e po-specialna ot ostanalite vojni,ta se govori edinstveno za neq i samo za neq;kato 4e li e nqmalo drugi zestoki vojni,ne po-malko zestoki evropejski kolonizacii,potresava6to tursko igo ili drugi podobni znajni i neznajni vojni.
Za tolkova hilqdoletiq 4ove6ka istoriq,samo tazi zestoka vojna li e sa6testvuvala?Stava ve4e dosadno da slu6ame tazi gramofonna plo4a.
I golqma radost i udovolsvie,da se iznudvat za pari i oblagi pokoleniq nemci,koito nqmat vina zaradi tazi vojna,poglednete s otvoreni o4i i po-prostranstveno,ot dne6na gledna to4ka i ot nivoto na vsi4ki sa6testvuvali vojni.Da ne govorim pyk za pri4ini doveli do dadena vojna i mrasna politika.Tam igrata e o6te po interesna.



БЪЛГАРИН-НАЦИОНАЛИСТ
22 May, 2006 | 01:01

КЪДЕ Е ОНОВА ПЕДАЛЧЕ ВОЛЕНЧО ДУХАЧА ***** МАЙНОВ ДА ГО ПИТАМ КАКВО ЩЕ КАЖЕ ЗА НАЦИСКИТЕ СИ ИСКАЗВАНИЯ СПРЯМО БЪЛГАРСКИТЕ ТУРЦИ И РОМИ. ПЕДАЛ СМОТАН ДА МИ ГО ........ ГОЛ ПО ВОДА ДОКАТО ИЗСЪХНЕ

JORO
21 May, 2006 | 00:20

ГЕРМАНИЯ СИ ПЛАЩА ДАНЪКА КЪМ ЕВРОПЕЙЦИТЕ ФИНАНСИРАЙКИ ЗАЕДНО С ФРАНЦИЯ ЕС..СКОРО И БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ ТОВА,ВЪПРЕКИ ЧЕ НЕ Е БИЛА ЖЕРТВА, А СЪЮЗНИК НА ХИТЛЕР..

ЗАБЕЛЕЖКА-БЪЛГАРЧЕТАТА ОТ ЧУЖБИНА ДА НЕ СЕ СРАМЯТ ДА ПИШАТ НА КИРИЛИЦА,ДОСТА Е ПО-ЛЕСНО ОТКОЛКОТО ДА НАМЕРЯТ РАБОТА В СТРАНСТВО.

kevo
20 May, 2006 | 19:44

Vsichko,dori i nai- nevinnite nagled deistvia nosiat svoite posledstvia.Prirodata ne tarpi vakuum,nito disbalans.Nikoi ne moje da iztrie delata si,krieiki se.Tova breme shte ostane na savesta na choveshkata civilizacia!!!

jabal
20 May, 2006 | 02:36

eto primer za rusia {1917 -1985}i bulgaria{5 septemvri 1944 -11noemvri 1989}v rusia sa izbiti do 67 miliona!!!,a v bulgaria kum 100000.eto dostojno pole za rabota na segashnite komunisti.da im pojelaem uspeh?!?

мария
19 May, 2006 | 22:04

Разбира се,че се знаеше.Нали все пак имаше спасени от коцлагерите,нали са разказвали какво са преживяли там.Интересно защо и кой се опитва да омаловажи чудовищността на това деяние,имам предвид сега ,в наши дни.Каква е целта?По този въпрос трябва да се замислим.Удара,според мен ,е насочен срещу САЩ и Израел - те са в непоколебим съюз.А кой има полза?-логично техните противници.А кои са те???

eftim
19 May, 2006 | 21:43

Да бе верно, къде беше човечеството цели 60 години и не поискахме да се отворят тия архиви? Сега обаче ще кажат, че архивите не са достоверни, а когато намерят някаква глупост като евангелие от =да, веднага за достоверен документ го взимат. Толкова малки хора се занимават с достоверността на историята.

bg
19 May, 2006 | 21:39

гадовете им с гадове нацистки, потулиха документите 60 год. за да не понесат отговорност, въпреки че пак хиляди от тях бяха хванати и осъдени. мизерници! ще горят в ада те, барабар с онзи михлюз хитлер - тази измет, това влечуго, това нищожество, което не заслужаво името му да бъде написано с главна буква. най-се кефя, че се самоуби. тамън ада да му е сигурен!

Петър
19 May, 2006 | 15:22

Проблемът е че и днес немците се смятат за по висши от другите и се държат надмено и нагло към чужденците. Аз живея от 4г. в Германия и съм видял доста неща за това време.

Струва ми се че пак е време да им натрият носа така както преди 60г.

Волен
19 May, 2006 | 12:55

Подготвям за циганите нещо подобно. Обадете ми се на домашния, ако имате терен. Всичко останало е от мен. Ааааа, забравих - обявявам таен кокурс за избор на Архивар(Чернев, изобщо недей да се явяваш).

VESELINA SHOH
19 May, 2006 | 11:17

NADQVAM SE CHE NIKOGA , NITO EDNA NACIQ, NQMA DA PREJIVEE TOVA KOETO SA IZJIVQLAI MILIONI HORA! NO E SRAMNI DOLNO ,TOVA CHE TOLKOVA GODINI NQKOQ SISTEMA YSPQVA DA PROTOCHI I RAZPILEE VAV VREMETO TAZI JESTOKA ISTINA. KAKVO SA CHAKALI- DA MINE PERIODAT V KOITO MOGAT DA NOSQT OTGOVORNOST!?????? SEGA ISKAM DA GO IZVADQT PRED SVETA I DA NAYCHIM ISTINATA ,MAKAR I KASNO!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.