Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Испански историк откри мястото на първото погребение на Колумб
19 Май 2006

Останките му са пренасяни няколко пъти и до сега не се знаеше, къде точно е погребан след смъртта си на 20 май 1506 г.

     Испанският историк Марсиал Кастро (Marcial Castro) от Гранадския университет, смята че е открил къде за първи път е погребан първооткривателя на Америка – Христофор Колумб. На 20 май 2006 година се навършват 500 години от смъртта му.

     Кастро открива мястото, след като използва голям брой документи, предоставените му от Мария Фернандес де Ойо (Maria Fernandez de Oyo), професор във университета във Валядолид. Според изследователя, след смъртта си на 20 май 1506 година, великият мореплавател е погребан в капелата Луис де Серда (Luis de Cerda) в манастира Сан Франциско (San Francisco) във Валядолид.

     Три години по-късно, през 1509 г., останките на Христофор Колумб са пренесени в Севиля. След това, през 1540 г., според волята му, те отново са преместени, на остров Еспаньола - в момента територия на Доминиканската република. След разделянето на острова на Санто Доминго и Хаити прахта на първооткривателя на Америка е пренесена в Куба, а през 1898 г., когато испанците са принудени да напуснат острова, отново е върната в Севиля.

     Властите в Доминиканската република и в момента твърдят, че прахта на Колумб се намира в катедралната църква на тяхната столица Санто Доминго, а не в Севиля.

     Специалисти от Гранадския университет вече няколко години се опитват с помощта на ДНК анализ да изяснят, къде точно в крайна сметка се намира в момента гробът на великия мореплавател. За сега обаче тайната още не е разкрита.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.