Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Археолози смятат, че са открили кораба на Джеймс Кук
Николай Атанасов - 17 Май 2006

Вероятността, знаменитият “Индевър” да е сред намерените в залива Нарангасет край Нюпорт, САЩ, кораби, е около 50%


Портрет на известния английски изследовател Джеймс Кук.
     Археолози смятат, че един от 4-те британски кораба от епохата на Войната за независимост на Америка (1776-1783 г.), открити край бреговете на щата Роуд Айлънд, е корабът “Индевър” (Endeavor) на капитан Джеймс кук, с който той открива източното крайбрежие на Австралия, съобщава CNN.

     Изследователите, работещи в рамките на археологическия проект Rhode Island Marine Archaeology, предполагат, че 4-те плавателни съда, както и други два, открити по-рано, са част от 13-те транспортни кораба на британската флота, потопени умишлено от англичаните през 1778 г. на входа към пристанището на Нюпорт, за да попречат на френски военни кораби да окажат помощ на американските бунтовници.

     Използвайки исторически документи и съвременно сонарно оборудване, археолозите открили потъналите кораби на около 1 км. от брега в залива Нарангасет (Narragansett). От дъното били извадени различни детайли от корпусите на корабите, оръдие, котви и части от керамична посуда.

Това копие на “Индевър” се използва за юбилейни и туристически плавания.


     Според археолозите, един от 13-те потопени кораби е “Лорд Сандвич”, предишният “Индевър”, на борда на който Джеймс Кук прекосява Тихия океан, картографира Нова Зеландия и изследва източното крайбрежие на Австралия в периода 1768-1771 г.

     Учените не могат със сигурност да твърдят, че “Индевър” е сред откритите 6 кораба, тъй като 7 съда от потопената флотилия все още не са намерени. “Вероятността да сме намерили “Индевър” е 47%”, коментира изпълнителната директорка на Rhode Island Marine Archaeology Project, Ди Кей Ейбас (D.K. Abbass). Според нея, на потъналите кораби едва ли има вещи, пряко свързани с капитан Джеймс Кук. Очаква се изследването на корабните останки да отнеме около година.

     През 1768-1771 г., Джеймс Кук ръководи от “Индевър” околосветска експедиция, организирана от Британското адмиралтейство за присъединяването на нови територии към Короната. По време на експедицията, Кук открил, че Нова Зеландия се състои от два големи острова, обявил за британско владение източното крайбрежие на Австралия под името Нов Южен Уелс и открил Големия бариерен риф.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ludaka :D
28 Oct, 2009 | 22:35

qko e i tova ni treaa sa

sladoranaya
23 Sep, 2009 | 13:07

mn interesno


vera
08 Nov, 2006 | 17:05

super qko


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.