Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Бразилия откриха тайнствена обсерватория подобна на Стоунхендж
16 Май 2006

Обсерваторията е изградена от 127 гранитни блока, разположени в кръг, като всеки от тях е с височина три метра.


Според специалистите съоръжението е подобно на Стоунхендж (снимка AFP).
     Археолози попаднаха на древна предколониална астрологическа обсерватория. Тя е на възраст около две хиляди години и се намира в Бразилия в басейна на река Амазонка близо до границата с Френска Гвиана.

     Само цивилизация с много развита култура може да построи такова съоръжение, смята участничката в експедицията Мариана Кабрал (Mariana Cabral) от Amapa Institute of Scientific and Technological Research (IEPA), съобщи AFP.

     Обсерваторията е изградена от 127 гранитни блока, като всеки от тях е с височина три метра. Тези блокове са разположени равномерно в кръг в открита област. Според Кабрал мястото напомня на храм, който е използван като обсерватория, понеже блоковете се позиционирани, така че да показват зимното слънцестоене.

     През месец декември през отвор в един от камъните преминава слънчев лъч, а чрез него се гадае за състоянието на селскостопанските насаждения и се извършват религиозни ритуали.

     Изследователите не могат лесно да определят точната възраст на съоръжението, но по фрагменти от керамика открити наблизо предполагат, че то е изградено преди около две хиляди години.

     Обсерваторията се намира в местността Калкоене на 390 километра от Макала, столица на щата Амапа.

     Според специалистите това съоръжение по своята загадъчност прилича на известният Стоунхендж – друг каменен монумент, чието предназначение също не е изяснено.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.