Факти, Анализи, Коментари
   10 Декември 2022
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха непокътната гробница на древен цар на маите
Николай Атанасов - 5 Май 2006

Откритието бе направено в изоставения град индианското племе, Вака в Гватемала


Барелеф на маите от Ел Перу Вака.
     Съвместна експедиция на гватемалски и американски археолози откри в древния град на маите Вака (сега Ел Перу Вака; El Peru Waka), погребение, което по всяка вероятност принадлежи на основателя на местната царска династия на индианското племе от III век. Работата на археолозите по гробницата продължава, но откритите при входа на погребалната камера находки подкрепят именно “царската” хипотеза на учените, отбелязва CNN. Предполага се, че погребаният там мая е династичният основател на Вака, ключова спирка по Големия търговски път на маите, простиращ се от град Тикал в Гватемала до Мексико.

     За радост на археолозите от гватемалския Университет Сан Карлос (Universidad de San Carlos de Guatemala) и американския Южен методистки университет (Southern Methodist University), водени от Хектор Ескобедо (Hector Escobedo), гробницата е непокътната. Само ден преди невероятното откритие на екипа на Ескобедо, иманяри се промъкнали в изкопания от археолозите тунел под една от майските пирамиди в града и направили безуспешен опит да ограбят гробницата. Подобни археологически обекти често стават обект на набези от страна на търсачите на съкровища в северната гватемалска провинция Петен.

     Съоръжението със сводест покрив било открито под основите на най-голямата пирамида в града. Пред входа на помещението били намерени човешки скелет, рядък съд от алабастър, скъпи нефритени украшения и кожа на ягуар на повече от 1 500 г. Въодушевени от находките, археолозите с нетърпение очакват да установят съдържанието и на самата погребална камера.

     Веднага след откриването на гробницата от III в., друг екип учени открил още едно запазено погребение, което се датира от VII в. и също е на човек със знатен произход. В преддверието й са открити дузина изящни статуетки на играчи с топка, пищно облечени жени, джуджета и седящи владетели.

     Древният град Вака е част от гватемалския национален парк Лагуна дел Тигре и в днешно време фигурира на картите като Ел Перу Вака. Селището, изоставено от коренното си население около IX век, е открито за пръв път през 60-те години на миналия век, но систематичното му археологическо изследване започва едва след 2000 г. Първите открития свидетелстват, че Вака е процъфтявал в класическия период на маите – между IV и VIII в. н. е. Откритата царска гробница от III век, още веднъж доказва теорията за важното значение на града за цивилизацията на маите.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2022 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.