Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Босна откриха първата древна пирамида в Европа?
20 Април 2006

Група от археолози започна разкопки на хълм, който според тях е изкуствено създадено пирамидално съоръжение.


Семир Османагич по време на изследванията (снимка PhysOrg.com)
     Международна група от археолози започна разкопки в малкото градче Високо, намиращо се на тридесет километра от столицата на Босна - Сараево. Те започнаха изследването на тунел с дължина 3,8 километра, който води до два хълма, единият от който много прилича на пирамида. Според думите на босненския археолог Семир Османагич, по всяка вероятност хълмът Височица ще се окаже първата открита древна пирамида в Европа. Неговите колеги смятат, че има достатъчно доказателства, за да се твърди, че този хълм е в крайна сметка пиармидално съоръжение построено от хората от неизвестна за момента цивилизация, съобщи PhysOrg.com.

     Османагич е убеден, че изследванията и наблюденията, например чрез снимки от спътник, само ще потвърдят това предположение. Изследователите вече са открили, че и двата хълма се охлаждат много по-бързо в сравнение с обкръжаващата ги местност. Това води до извода, че те имат много по-малка плътност и съответно изкуствен произход.

     Босненските архелози работят заедно със свои колеги от Египет. Изследователите се надяват да открият каменни плочи, който са стъпалата на пирамидата. Конструкцията съвсем точно е ориентирана по четирите страни на света и има квадратна основа с големина 400 х 400 метра и височина около 220 метра. Учените се уверени, че двата хълма-пирамиди са били изградени от хора и смятат да направят подробен анализ, за да изяснят от кого и кога са построени.

     Разкопките, в които освен групата от археолози ще участват и много местни доброволци, ще продължат 200 дни. Цената на целия проект е около 125 000 евро.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Patriot
16 Aug, 2006 | 01:23

То и по нашите земи има доста големи хълмове-могили но като никой не се сеща да ги копае и популяризира...освен иманярите.

taneteru
19 May, 2006 | 20:33

Утре вечер по "Нова телевезия " след "Календарр" ще има филм за откритието. А и днес във в-к"Монитор" има кратка статия. Пирамидата вероятно е висока 220 м.Това на снимката, което сте видели е само върха.

никол
01 May, 2006 | 19:34

Ако това горе на снимката е пирамида аз си режа главата. Пък може да е нещо друго... Но сигурно не е пирамида защото определено един човек в днешно време не е висок 220 метра или е разположен на 400х400м. Пък може да е някаква част от "пирамидата"(в кавички защото не е сигурно дали воъбще е пирамида) или пък отделен артефакт( макар че ако е отделен артефакт не би трябвало мястото му да е тук). Е все ще разберем какво е...

валко
26 Apr, 2006 | 12:54

Ей ама това на снимката ли е пирамидата !!!!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.