Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Публикуваха “Евангелието на Юда”
Николай Атанасов - 7 Април 2006

На Юда били доверени особени тайни, тъй като Исус го отличавал особено измежду другите си ученици


Евангелието на Юда за момента е изложено във Вашингтон, преди да бъде изпратено за съхранение в Коптския музей в Кайро.
     Текстът на “Евангелието на Юда”, считано за безвъзвратно изгубено през вековете, бе официално представен и публикуван във Вашингтон, съобщава The Washington Post. Става въпрос за папирус, датиран около 220-340 г. Възрастта и автентичността на документа са потвърдени от серия комплексни анализи, в т. ч. радиовъглероден, мултиспектрален, химически анализи на папирусните свитъци и мастилото, палеографски и контекстни изследвания. По-всичко личи, че Евангелието е превод на по-ранен оригинал, написан на гръцки до 180 г. от н. е. Откритият през 70-те години на миналие век в Египет манускрипт е написан на диалекта сакла, разновидност на древния коптски език и предава разказа на Юда Искариотски за най-вълнуващите библейски събития около залавянето на Исус. До нас са достигнали 26 страници, изписани на 13 папирусни свитъка. Коптският оригинал и преводът на английски език, са представени в централата на Националното географско общество във Вашингтон и на сайта на организацията.

     От текста следва, че Юда не е предал Исус и го посочил на римляните по молба на самия Син Божи. 13-ят апостол бил любимия ученик на Христос и предателството му било акт на вярата. Според учените, Евангелието не само предлага алтернативна гледна точка на отношенията между Исус и Юда, но и илюстрира противоречивостта на доктрините на християнството в епохата на зараждането му.

     Най-интригуващият фрагмент на текста започва с думите: “Тайни записки на откровението на Исус в беседите с Юда, траяли седмица и завършили 3 дни преди Той да отпразнува Пасха” (т.е. 3 дни преди Възкресението на Исус, б. пр.). В Евангелието се посочва, че на Юда са били доверени особени тайни, тъй като Исус го отличавал особено измежду другите си ученици и му казал следното: “Ти ще бъдеш прокълнат от следващите поколения и ти ще повеляваш над тях”. “Текстът на Евангелието на Юда превръща акта на предателство на Исус, в акт на послушание и покорство”, посочва един от теолозите, участвали в представянето на документа.

     Както се посочва в традиционния Нов Завет, Юда предал Исус за 30 сребърника, показвайки го на римските войници със символична целувка. Впоследствие, измъчван от угризения на съвестта, Юда върнал парите, полудял и се обесил. Евангелието на Юда обаче излага съвършено друга версия на събитията. В него Юда Искариотски се представя като най-довереният му ученик, който се решава на предателството по волята на Исус и в името на идващото спасение. “... Ти ще надминеш всички тях. За теб ще се жертва човекът, в който съм облечен”, се посочва в ключов момент от обращението на Христос към ученика му.

     Тези слова навеждат на мисълта, че Юда е трябвало да помогне на Исус да освободи духовната си същност от оковите на човешката плът. Такава гледна точка е характерна за възгледите на християните-гностици в ранните векове от развитието на религията. Още в края на II век обаче, подобно гледище е обявено за ерес от страна на ръководителите на църквата. “Отстъпи от другите и ще ти разкрия тайните на Царството. Чуй, бе ти казано всичко. Отвори очите си и виж облака и светлината в него и звездите обкръжаващи го. Звездата, която води пътя е твоята”, отделя Исус Юда от останалите си ученици, посредством специалния му статус и предопределение.

Според 26-те страници на Евангелието, Юда е бил избран да помогне на Исус да освободи духовната си същност от оковите на човешката плът.


     При гностиците идеята за избраността на Юда и особената му роля в Предателството, е заложена в много текстове, добре известни на учените. Ценността на Евангелието на Юда обаче се състои в това, че е един от малкото съхранили се до наши дни гностически апокрифи, създадени в зората на Християнството.

     Според специалистите в тълкуването на Библията, Евангелието е най-значимата археологическа находка за последните 60 години, след откриването на Кумранските ръкописи в пещерите край Мъртво море през 1947 г. Текстът бил преведен на английски от екип специалисти, които възстановявали коптския оригинал в продължение на 5 години. Работата по реставрацията и превода била ръководена от Родолф Касер, свещеник и бивш професор от Университета в Женева, който се смята за един от водещите изследователи на коптската култура.

     Историята на ръкописа

     Безценната находка преживяла изпитанията на времето благодарение на подходящия за съхранението на папирусите климат на Среден Египет и факта, че на коптите се забранявало да унищожават който и да е документ, в който е написана думата “Бог”. Папирусните свитъци били открити през 70-те години в района на египетското градче Ел Миня (El Minya). Той е част от 66-страничен кодекс – по-голям сбор от документи на отделни листи, прикрепени един към друг, наименован Кодекс на Чакос. В кодекса влизат още Първото откровение на Йаков, писмо от Петър до Филип и някои други текстове с религиозно съдържание. След откриването му, Евангелието на Юда е отнесено от египтянин в Швейцария, откъдето било препратено в САЩ. След като почти 20 години било крито в брониран сейф, Евангелието било многократно препродадено, за да се върне в крайна сметка отново в Швейцария. За последно то било закупено от базирания в Базел фонд Maecenas през 2001 г.

     Към странствата на апокрифния документ скоро ще се добави още едно, тъй като базелския фонд смята да го дари на Коптския музей в Кайро, където да бъде изложено. “Това е исторически документ, който принадлежи на цялото човечество. Не искаме той да става собственост на нито една отделна религиозна група”, посочва директора на Maecenas, според който Ватикана вероятно е знаела за документа, но го е пазела в тайна. Представителят на Националното географско общество на САЩ, с чиято помощ е бил възстановен древния кодекс, Тери Гарсия, уточни, че се подготвят преводи на Евангелрието на Юда на 18 езика. Географското общество е подготвило и документален филм за ръкописа, чиято премиера ще бъде на 9 април.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

mladen
08 Jan, 2013 | 16:13

tova sa palni gluposti.tozi koito vyarva che iisus hristos sam e kazal na yuda da go predade,nikoga nyama da spasi duschata si.za da go razberete prochetete vnimatelno bibliyata i schte go razberete.zaschtoto boziyat plan e takav.prochetete isaya 53gl.vsichko na tozi svyat e po b oziya plan.razdaneto,zivota i smarta na hristos,e plan na bog otec.

Stanka
05 Nov, 2009 | 20:53

Още от Евангелието на Юда. Когато веднъж се молят преди вечеря Исус Гледайки ги се смее и им казва,че Този на когото се молят, му е все едно дали му се молят или не. А , Този на когото трябва да се молят е живият Бог Син- Небесния Отец ! Мисля,че тук е скрито тайнството в книгата със седемте печата,за която им е говорил, но която никой не е трябвало да знае до Последните съдни дни! НЕ Е ТРЯБВАЛО ДА СЕ МОЛЯТ на ЕДИННИЯТ АБСОЛЮТ- Твореца на Материялното битие,защото той не притежава духовна тъкан и му е все едно дали се молят или не. Синът на Единния е нашият Небесен Отец, от когото са нашите души! Той е началото на Духовното битие!

anahoret
23 Dec, 2008 | 20:07

Христос Воскресе!

alleksey
18 Jan, 2007 | 09:50

V epohata na totalna expanziq na judaizma normalno e da se lansirat vsevuzmozhni idei,podkopavashti vqrata v Iisus Hristos...na vsichki niva!!! Neveroqtna e tazi omraza veche 2000 g. No v dneshni dni tq eskalira do stepen da mislim che veche naistina nqma poveche nakude...i sa priblizhili POSLEDNITE DNI...

Изследовател
24 Jun, 2006 | 18:40

Този манускрипт е абсолютен апокриф. Гледах документалния филм за евангелието на Юда и честно казано в началото бях скептично настроена, меслех, че пак ще кажат някоя глупост и ще изопачат истината. Но противно на очакванията ми хората казаха всичко, което трябва. Казаха, че това е произведение на сектата на гностиците и че няма никакви доказателства за достоверността на документа. Слава Богу, че днес имаме тези 4 прекрасни евангелия, от където да се учим за истината и за Господ Иисус Христос. А любимия ученик на Иисус е Йоан. На мен най-много ми харесва и евангелието написано от него. Той е и единствения ученик на Христос умрял от естествена смърт.

Божидар
12 May, 2006 | 15:46

Съществуването на други "евангелия", освен четирите канонични, не е новост. Значението на т. нар. Евангелие на Иуда Искариот е това на още един исторически документ за епохата, ако, разбира се, то все пак представлява такъв документ. Аз не съм напълно убеден, тъй като произходът му се губи по начин твърде сходен с този при "прането" на пари. Че в това "евангелие" не се съдържа истината за Спасителя се вижда лесно: достатъчно е, че гностическата ерес отдавна е изчезнала, Бог не я е съхранил, защото у нея не е имало истина.
Интересно в коя страна пращат в затвора за коментари на древни ръкописи и защо не пратят там и Дан Браун, който дръзва да разпространява откровени заблуди и клевети?
На Sa4o бих казал, че истината не е в никой ръкопис и не е между тях, а у Бога. За истините и "неистините" в Свещеното Писание, прочетете Паскал.

sa4o
12 Apr, 2006 | 22:27

Kogato se publi4no publikuva predi vreme kniga s komentar varhu tazi kniga-rakopis,osadiha avtora da leji v zatvora,otrekoha,4e takava kniga izob6to sa6testvuva.
Sega izvednaj 4ast ot tazi kniga se poqvi.
Pri polojenie oba4e,4e ima pove4e rakopisi,koito opredelqt Juda za predatel i edna,koqto protivore4i na ostatalite,stigam do izvoda,4e vseki e pisal ot negovata si gledna to4ka.T.e. vseki gleda ot sobstvenata si kambanariq.
No taka e v istoriqta na 4ove4estvoto,za nqkoi daden vladetel e bil velik,a za mnogo drugi 4udovi6te i tiranin.Naj-elementarni primeri za tova sa aristokraciqta ot rimskata imperiq.Zagovori,otrovi,ubijstva,kovarnost,krav i mnogo krav,no "veliki" v oficialno napisanite istorii.V neoficialnite e drugata gledna to4ka,a istinata e nqkade mejdu tqh.

jel
08 Apr, 2006 | 20:42

Това евангелие противоречи на другите евангелия. Ето фактите.
Исус дойде на земята за да покаже Своя Небесен Баща. Той умря за греховете на всички хора. Умря и бе погребан. Поради греховете беше в ада но понеже свой грях нямаше бе издигнат от святия Дух и отиде
при Своя НЕБЕСЕН ОТЕЦ. Понеже Той е жив ЖИВОТА Е ВЪВ НЕГО!Всеки който го изповяда за господар на живота си и повярва че Той е жив ще се спаси. Защото в крайна сметка ИСУС ЩЕ УПРАВЛЯВА ЗЕМЯТА!

sluga
08 Apr, 2006 | 05:29

purvo-Joan e ljubimiat uchenik na H rista.vtoro-oshte ot vremeto predi zachevaneto na Devata ima Bojii plan za "smurtta" na Bojia sin. za pobedata mu nad smurtta,kojato e dokazatelstvoto za sushtestvuvaneto na na satana na zemjata.oshte s vuskresenieto na Lazar Hristos ni podgotvja za svojata pobeda nad lukavia,kato poema grehovete na vsichki vjarvashti v nego.gnosticite za tova sa filosofi a ne teolozi,poneje sa ateisti.na juda ot iskariot sa povereni parite na vutreshnia apostolski krug,a izvestno e otnoshenieto na Hrista kum parite-te sa iztochena choveshka kruv, no za po lesno pripomnete si chudoto s tetradrahmata,Petur,vudicata i ribata.ta budete spokojni juda ot iskariot e sinut na pogipelta-tova e"specialnoto" otnoshenie na Hristos kum nego.oshte da se pomni che predateljat go posochva s "celuvkata si na slugite na farisejskata eres t.e.na potomstvoto na koreevite sinove.dobre e da se pripomnjat i dumite na Gamaliil na modernite poklonnici na algnosticite ili pone da se prochete "vtoroto prishestvie" na varnalis vuv velikolepen prevod na bulgarski.kojto ne razbira putjat mu e nazad i nadolu.tuj,ce izborut e nash- !


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.