Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха останки от най-древните в света морски кораби
21 Март 2006

В система от шест изкуствени пещери са открити дървени детайли от съдовете, въжета, котви, сандъци за товари и др.


В пещерите, чиито входове били затрупани с пясък са се съхранили въжета на възраст 4000 години.(снимка Live Science)
     В Египет на крайбрежието на Червено море откриха части от най-древните в света морски съдове. Те са на възраст около 4 хиляди години. Изследването им показва, че още в епохата на Средното Царство египтяните са се отправяли на морски експедиции, чиито маршрут е бил с дължина хиляди километри.

     Находката е направена на 20 километра на юг от град Сафага (Safaga), който в последно време стана популярен сред туристите. Както и в по-голямата част от крайбрежието на Червено море, на мястото на откритието, пустинята достига до водата. В една от скалите близо до брега археолози открили система от шест големи изкуствени пещери, които са служили като база за дълги морски експедиции. Там са открити дървени детайли от съдовете, въжета, котви, съндъци за товари и други корабни принадлежности, съобщи Live Science.

     Всички принадлежности имат приблизително една и съща възраст. На една от тях е споменат фараон Аменемхет III, който е управлявал Египет през втората половина на XIX в. пр. Христа. До момента се считаше, че през тази епоха египтяните от Средното Царство са се ограничавали с пътешествия по Нил на сравнително малки речни лодки. Най-древните следи от морско корабоплаване, които бяха открити до момента са от края на второто хилядолетие преди Христа. Сега историята на корабоплаването се удължава с около 700 години. Новите находки показват на археолозите как се преминавали пътешествията.

     Първоначално морските кораби са се изработвали в градовете по Нил. След това те били разглобявани и пренасяни на части от кервани до бреговете на Червено море. Този първи етап от пътешествието отнемал около 10 дни. Огромните пещери на брега с размери около 20 метра служили за място, където отново сглобявали корабите.

     Съдейки по откритите йероглифи целта на експедицията е била легендарната земя Пунт, чието точно разположение и до момента е неизвестно. Според приблизителната оценка разстоянието до нея било повече от 1500 километра. При завръщане от пътешествието корабите отново били разглобявани, а корабните дърводелци бракували повредените детайли. Тези детайли оставали в пещерите, като по-късно можело да се използват.

     За осъществяване на толкова сложно мероприятие в експедицията трябвало да вземат участие голям брой хора. Според специалистката по древно корабостроене от университета във Флорида (Florida State University) Черил Уард (Cheryl Ward), която е взела участие в разкопките, числеността на участниците може да е достигала до 3700 човека. Описвайки експедицията тя казва: “Тези пещери могат да бъдат сравнени с хангари на летище. Когато всички самолети излетят какво остава в хангарите? Детайли, инструменти, резервни части – това тук е същото.”


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

san4o
19 Apr, 2006 | 03:40

E tova e dejstvitelno super novina za arheolozite!Dnes gledah film za medicina i rasteniq ot drevniq Egipet,be6e dosta interesen i vpe4atlqva6t.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.