Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени откриха в Индонезия следи от изгубена цивилизация
2 Март 2006

Цялото население на остров Сумбава било унищожено при изригването на вулкана Тамбора.


Учени откриха останки от сламени колиби, керамични и бронзови съдове и два скелета на остров Сумбава(снимки National Geographic).
     Група американски и индонезийски учени откри по време на разкопки на индонезийския остров Сумбава (Sumbawa) останки от сламени колиби, керамични и бронзови съдове, а също и скелетите на двама човека. Специалистите смятат, че тази находка е веществено доказателство от съществувавалата уникална цивилизация на острова, съобщи National Geographic.

     За първи път европейци се заинтересували от народа живял на остров Сумбава в началото на XIX век. Тогава пристигайки в Индонезия изследователи от Великобритания и Холандия били поразени, когато срещнали хора, говорещи език напълно различен от всички наречия в региона. По мнението на някои свидетели, той по скоро напомнял индокитайските езици. Обаче западните учени не могли да продължат изследването си, защото цялото население на остров Сумбава било унищожено от страшен природен катаклизъм.

     На 10 април 1815 година на острова изригнал вулкана Тамбора (Tambora) – най-мощното изригване за цялата известна история. По сила то четири пъти превъзхождало изригването на вулкана Кракатау през 1883 г. В резултат на взрива планински връх с височина 4 километра се превърнал в огромен кратер с диаметър 6 километра и дълбочина повече от километър. Цялото население на острова било унищожено. Според специалистите тогава на острова загинали около 88 000 човека. Общия брой на жертвите в Югоизточна Азия достига 117 000 души.

     Изригването било толкова силно, че предизвикало истинска глобална катастрофа. Последствията от взрива на вулкана се забелязали не само в Азия. 400 милиона тона серни газове били извхвърлени в атмосферата и предизвикали глобално захлаждане. В историята тази година е известна като “годината без лято”. В някои страни на Европа още през юли се образували слани, в резултат на което по-голямата част от реколтата била унищожена.

     Наскоро на остров Сумбава започнаха археологически разкопки. Те бяха съсредоточени в района, където местните жители често намират кости от хора и парчета керамика. Там археолозите откриха останки от жилища, посуда и два обгорели скелета. Слоя, в който са открити находките е от времето на изригването на вулкана Тамбора.


Дизайна на артефактите открити при разкопките дава основание да се предполага, че народа на остров Сумбава произхожда от Виетнам или Камбоджа.
     Изследователите се надяват, че изригването убило жителите на острова, подобно на Помпей е “консервирало” местната история. Така например в разкопаните жилища са открити останки на хора, чиято смърт е настъпила мигновено. Точно до скелета на жена, която по всяка вероятност се е намирала в кухнята, лежат бронзово мачете и разтопена стъклена бутилка.

     Сега учените градят различни хипотези относно произхода на народа, обитаващ остров Сумбава. Някои от тях предполагат, че представителите на тази цивилизация са родом от Индокитай, тъй като откритите съдове напомнят по стил образци от виетнамското традиционно приложно изкуство.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.