Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Реликварий с мощи на светец откриха на Перперикон
13 Януари 2006

Проф. Николай Овчаров представи нови находки от разкопките, сред тях и хирургически инструменти от 5-6 в.

      Ранно-християнски реликварий с мощи на светец, хирургически инструменти на тракийски жрец и Антична статуетка на сатир представи в Историческия музей в Кърджали археологът проф. Николай Овчаров. Находките са от Перперикон и са открити по време на разкопките през миналото лято, но сега е приключила реставрацията им, обясни професорът.

      Според него особен интерес представлява реликварият във формата на кръст. Той е открит в западната част на голямата базилика на Перперикон. Находката е датирана от 5-6 век, когато е бил построена и църквата. За нея учените предполагат, че е най-старият храм в Източните Родопи. Кръстът е бил плътно затворен, а при реставрацията му вътре са намерени парченца от кост. "Вероятно е съдържал мощи на светец почитан в района. Не е изключено това да са част от мощите на самия Никита Ремисиански, първият епископ на Перперикон и покръстител на бесите, даките и готите", допуска проф. Овчаров. За разлика от реликвария, открит преди 3 години, в който се съхраняваха парченца дърво, сегашната находка не е така богато украсена. Върхо кръстът е изобразено само птиче око.

      "Досега сме открили около 20 реликвария в района на Перперикон, което доказва, че той е бил голям християнски център в периода от 5 до 14 век", смята проф. Овчаров. Друга интересна находка, представена от археолога, са комплект хирургически инструменти, използвани от древните тракийски жрец. Те са изработени от броз. В комплекта има папълно запазени пинсети, които все още могат да се използват и част от прободно шило.

      Бронзовата статуетка, която също е открита на Перперикон е типичен представител на примитивното народно изкуство,твърди археологът. Тя изобразява гол сатирът, изобразен с наметната кожа, опашка и открити полови органи. Статуетката характеризира вярванията на бесите обитавали скалния град.

      Четете още на Информационен портал на Кърджали

     

последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

bravo
19 Jan, 2006 | 02:41

Pozdravleniq za tozi na6 u4en,neka prodyljava v sy6tiq duh,bez da obry6ta vnimanie na zlobnite,zavistlivi napadki!
Edin den imeto mu moje bi 6te ostane v istoriqta na naj-vajnite otkriti nahodki.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.