Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Мафията е убила Кенеди заради готвен преврат в Куба
4 Декември 2005

В нова книга в Америка се твърди, че трима мафиотски босове стоят зад покушението над американския президент през 1963

      В новата книга се твърди, че зад покушението на Джон Кенеди е стояла група мафиотски босове. При това те са могли да бъдат причастни не само към това покушение, но и към аналогичното нападение над автоколоната на президента по време на визитата му в Тампа, щата Флорида, която била отменена в последната минута.

      Книгата със заглавие “Последната жертва” е базирана на нови разсекретени документи и в нея се твърди, че Кенеди е планирал на 1 декември 1963 година преврат със цел сваляне на кубинския диктатор Фидел Кастро, последван от нахлуване на американските въоръжени сили на острова.

      Авторите на книгата, Ламар Уолдрън и Том Хартман, са уверени, че мафията е научила за заговора и нейни представители са проникнали в средата на превратаджиите, а след това са устроили покушение над Кенеди на 22 ноември 1963 година.

      По думите на авторите, мафията е считала, че федералните власти, оглавени тогава от правосъдния министър Робърт Кенеди, брат на президента, за който се предполага, че е ръководил организацията на преврата, не биха настоявали за разследване на покушението, защото то би разкрило заговора срещу Кастро.

      Зад покушението над Кенеди, а така също и зад отменения опит за покушение в Тампа, според авторите, са стояли трима мафиоти – Санто Трафиканте, Карлос Марсело и Джони Росели. Ли Харви Осуалд е бил пешка в тяхната игра. В книгата са приведени нови доказателства за връзки на собственика на нощен клуб Джек Руби, който застреля Осуалд, с мафията.

      Критиците обаче обръщат внимание на съмнителния основен извод от книгата: Робърт Макнамара, който тогава ръководи Пентагона, заявява, че не знае за никакви планове за нахлуване в Куба в периода, предшестващ смъртта на Кенеди. Също така звучи невероятно, че мафия, която е жадувала да се избави от Кастро и да възроди някога толкова печелившата индустрия с хазарта в Куба, би блокирала опити за преврат, който би обърнал събитията в нейна полза.

     

последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.