Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Най-старата карта на Европа показва съществуващи до днес градове
23 Ноември 2005

Глинената карта от 500 г.пр.н.е. е написана на месапски език с гръцката азбука

      В Южна Италия археолозите окриха най- старата карта на Европа. На глинен чиреп, датиран приблизително 500 г.пр.н.е. , е изобразен “токът” на “италианския ботуш” – Апенинския полуостров, по- точно полуостров Салентино.

      Чирепът е бил открит преди две години от специалисти от френския университет в Монпелие, но информация за удивителната находка не се е разгласявала до публикацията на резултатите от изследването. Най- старата карта е получила условното име “Карта на Солето” – по името на един от градовете, отбелязан на нея.

      Повечето от географските названия на черния глазиран чиреп са написани на месапски език, един от диалектите на мъртвия илирийски. На месапски език се е говорело в първото хилядолетие до нашата ера в едно от племената, населяващи южните краища на Италия- областта Апулия. Месапите са приспособили за своята писменост гръцката азбука. На “Картата на Солето” само една дума е написана на гръцки- “Тарас”, името на залива Таранто в Йонийско море. Йонийско и Адриатическо море, миещи бреговете на полуостров Соленто, са обозначени с паралелни зигзагообразни линии.

      На “Картата на Солето” са отбелязани 13 града, повечето от тях съществуват до ден днешен, вкл. Солето, а така също и Отранто, Угенто и Левка/ сега – Санта Мария де Леука/.

      До откриването на чирепа от Солето за най- стари географски карти на Европа са се считали римските, приблизително от първи век до нашата ера. Историците са знаели, че древните гърци са чертали карти, но до сега не са откривали материални потвърждения на този факт. “Картата на Солето” отмества началото на картографирането на континента с цели 400 години по- рано. Освен това, тя свидетелства за ранен културен обмен между гръцките колонисти и коренното население на Южна Италия.

      The Telegraph

     

последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.