Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Почина последният ветеран от Първата световна война на Острова
Николай Атанасов - 22 Ноември 2005

109-годишният Алфред Андерсън е сред първите, попаднали на Западния фронт през 1914 г


Андерсън винаги е имал по-специална връзка с кралското семейство, след като служил като ординарец на по-големия брат на кралицата-майка през 1915г.
     Вчера в дом за възрастни хора в Нютайл, графство Дънди, в Шотландия, на 109-годишна възраст почина последният ветеран от Първата световна война на Острова, Алфред Андерсън, съобщава BBC News. Той се ражда през 1896 г. в Алайт, Шотландия, и едва навършил 18 години се озовава на Западния фронт в състава на 5-ти батальон на елитното подразделение “Черна стража”.

     През 1914 г. Андерсън участва в историческото Коледно примирие на фронтовата линия край Ипър, днешна Белгия, когато германските и британски войници закратко захвърлят оръжията, за да украсят траншеите с празнични свещички и да празнуват заедно празника, стискайки си ръце и пеейки коледни песни. Някои войници от двете армии, дори поритали футбол на замръзналата земя с празни канчета за супа. Андерсън е бе последният жив човек в света, станал свидетел на знаменателното събитие.

Андерсън на младини, по времето на войната.


     През 1915 г., Андерсън известно време служи като ординарец на капитан Фъргюс Боус-Лайън, по-големия брат на кралицата-майка Елизабет (1900-2002), с който е рамо до рамо в битката при Лоос. През 1916 г. Андерсън е тежко ранен в шията и прекарва близо денонщие в окоп, преди да бъде открит и откаран в болница.

     След възстановяването си от тежката рана, шотландецът е уволнен с почести от редицие на армията със звание щабен сержант, но продължава да обучава новобранци в Нютайл, графство Дънди. По време на Втората световна война, Андерсън е един от най-активните участници в английското опълчение.

     През 1998 г., ветеранът е удостоен с най-висшето военно отличие на Франция – ордена на Почетния легион, за заслугите си на бойното поле през Първата световна война. “Алфред беше прекрасен войник от старото поколение, чудесен пример за вежливост и обноски от старите времена. Всеки, който се е срещал с него приживе, е оставал очарован от неговата жизненост и личностно излъчване”, спомня си за него Нийл Грифитс от Кралския британски легион на Шотландия.

Андерсън бил част от легендарните батальони на шотландската “Черна стража”.


     “Смъртта на мистър Андерсън е голяма загуба и затваря последната страница на една отминала вече епоха. Демонстрираното от него и другарите му благородство и мъжество в миналото, може да послужи като пример за всички нас”, заяви след кончината последният жив войник от Първата световна на Острова, британският министър по въпросите на ветераните от войните, Дон Тюиг. За дългия си живот, Андерсън, който бе и най-възрастният жител на Шотландия, е надживял съпругата си и 2 от 6-те си деца, и е изгубил бройката на внуците и правнуците си.

     След кончината на последният британски ветеран, броят на войниците, преживели дните на Първата световна война в света намаля на 8 души. На 18 октомври, на 106-годишна възраст почина и последният австралийски ветеран от войната, Уилям Алън. Въпреки все по-оредяващите си редици, столетните войници продължават да се събират всяка година на 11 ноември – деня, в който свършва войната, на лондонския мемориал Кенотаф, където полагат венци в памет на милионите загинали.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.