Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
По време на Юрския период на територията на Аржентина е имало чудовища подобни на Годзила
22 Ноември 2005

Аржентинския крокодил е достигал до четири метра дължина и е убивал със своята страшна паст снабдена с 13 зъба.


Гигантсия крокодил е бил страшен хищник.
     В региона, включващ съвременна Аржентина, по време на Юрския период преди 135 млн. години е обитавал крокодил с глава на динозавър и опашка на риба. До този извод стигнали палеонтолози, изследвайки вкаменелости на чудовища открити още през 1996 г. в Аржентина, съобщава Ройтерс.

     На основа на откритите останки аржентинските учени, ръководени от Зулма Гаспарини (Zulma Gasparini) от университета Ла Плата (La Plata University), съставили компютърен “портрет” на чудовището. Описанието на животното може да хвърли светлина върху хищните твари, господстващи в тези времена в просторите на океана и крайбрежните блата.

     Крокодилът няма удължена глава, както при съвременните крокодили, а по-къса, подобна на главите на динозаврите. Тялото се е придвижвало с помощта на ципести крайници и рибена опашка. Аржентинския соленоводен крокодил е достигал до четири метра дължина. Убивал е със своята страшна паст снабдена с 13 зъба, напомнящи на тези на динозаврите.

     Диего Пол (Diego Pol) от университета в Охайо(The Ohio State University), съавтор на научния труд отбелязва, че това е най-удивителния и особен морски крокодил от всички известни на науката да момента.

Зулма Гаспарини изследва черепа (снимка Марта Фернандес).
Отчитайки сходството с приказния персонаж от японския епос – страшилището Годзила, палеонтолозите кръстили сензационната находка със същото име. Естетвено съвършено непознатото същество е получило и научно название Dakosaurus andiniensis, дадено му по аналогия с открития преди това европейски крокодил. Той също е живял през Юрския период, но на територията на съвременна Европа и е имал някой сходни характеристии с Годзила.

     Подробно описание на необичайното откритие на аржентинските палеонтолози се очаква в декемврийския брой на научно-популярното издание “Нешънъл джеографик”.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

gogi
10 Mar, 2006 | 22:18

Dakosaurus andiniensis e malko gu6ter4e


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.