Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Полски археолози откриха останките на Николай Коперник
4 Ноември 2005

Компютърна реконструкция на лицето доказала, че откритите в полския град Фромборк останки са на знаменития астроном


Николай Коперник.
     През август т. г., полски археолози от Висшето училище по хуманитарни науки в Пултуск откриха при разкопки в катедралата в северния полски град Фромборк неизвестни човешки останки на възраст няколко века. Находката им бе изпратена за експертиза в Централната лаборатория по криминалистика във Варшава. Специалистите установили, че откритите в храма останки принадлежат на знаменитият учен Николай Коперник – напредничавият полски астроном, преобърнал представите за света със своята хелиоцентрична система за разположението на Земята в пространството, съобщава агенция “Новости”. Коперник пръв доказва, че Земята се върти около Слънцето противно на съществуващата по онова време представа, че нашата планета е център на Вселената, като по този начин поставя основите на научния прогрес.

     Според резултатите от извършената в лабораторията компютърна реконструкция на лицето на починалия, въз основа на характеристиките на черепа, криминолозите установили, че откритите останки са именно на Коперник, уточнява известният полски антрополог, проф. Конрад Пясецки.

     Роденият през 1473 г. в Торун Коперник, е живял и работил във Фромборк в периодите от 1512 до 1516 г. и от 1522 до 1543 г., когато умира на 70-годишна възраст. Смяташе се, че след смъртта си Коперник е бил погребан в катедралата в града, където има поставена мемориална плоча. Доскоро обаче гробът му оставаше неидентифициран. Във Фромборк, разположен на Висланската лагуна край Балтийско море, във Варминско-Мазурското воеводство в Полша, в момента се провеждат различни мероприятия в памет на великия полски астроном.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.