Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В района на село Чепинци археолози откриха древно селище на 3500 години
27 Октомври 2005

     Селище от 1500-та година преди Христа разкриха археолози в района на село Чепинци, община Рудозем. Разкопките са по трасето на новостроящия се път към бъдещия граничен пункт “Елидже” и се финансират от Изпълнителна агенция “Пътища”, съобщи БНТ.

     Няколко археологически екипа работят по протежението на пътя към границата, а откритото от специалистите е поредното доказателство, че трасето се е използвало от най-дълбока древност като връзка между Тракия и Беломорието.

     Археолозите, ръководени от доц. Красимир Лещаков, са разкопали основите на каменни жилищни сгради, намерени са и фрагменти от керамика. Хипотезата им е, че става въпрос за сезонно селище на траките от късната бронзова епоха.

     "В българската археология през последните години бяха локализирани и проучени обекти от късната бронзова епоха, но това са могилни некрополи, гробища, светилища, а много малко са истинските селища, открити както от късната бронзова епоха, така и от последващата ранножелязна епоха. Това е най-интересното за обекта, че ние в момента разчистваме селище, което за нас е уникално", обясни архелогът Христина Вълчанова.

     Сондажните проучвания, правени преди време, показват, че районът на село Чепинци е наситен с материал от ХV–ХІІ век преди новата ера, каза още Христина Вълчанова. Локализирани са още тракийски селища, некрополи и светилище. Археолозите се надяват да се намерят и средства за тяхното проучване.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.