Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Сингапурски робот разгадава тайните на Хеопсовата пирамида
Николай Атанасов - 11 Октомври 2005

Роботът ще изучи 2 затворени вертикални шахти, които могат да крият пътя към неизвестна досега камера в гробницата


Стръмните шахти към върха на Хеопсовата пирамида, открити още през 1872 г. и досега остават неизследвани.
     Египетските учени ще пуснат робот във вътрешността на Хеопсовата пирамида в Гиза, който ще трябва да изясни предназначението на 2 стръмни шахти, водещи към върха на погребалния монумент, съобщава Reuters. Един от водещите археолози на Египет, Захи Хауас (Zahi Hawass) посочва, че шахтите и каменните плочи, затварящи входовете им, могат да крият пътя към неизвестна досега камера в 4 500-годишната гробница на фараона Хеопс, известен още като Куфу (около 2589-2566 г. пр. н. е.). Това може да означава, че нито една от разкритите досега камери в пирамидата, не е била основната погребална камера.

     Последният опит за изследване на шахтите е от 2002 г. Тогава робот успя да пробие дупка в една от плочите, но зад нея се разкри нова, още по-дебела, но не толкова здрава плоча. Новият робот, създаден в Сингапур специално за изучаването на пирамиди, ще пробие и втората плоча, за да направи достъпни шахтите.

     Двата тунела със сечение 20 на 20 см. започващи от недостроена камера във вътрешността на пирамидата, не дават покой на учените от 1872 г. насам, когато били открити. Някои египтолози са категорични, че шахтите служат само за вентилация. Други смятат, че това са коридорите, по които душата на фараона се е издигала към отвъдния живот. Хауас е почти убеден, че шахтите ще доведат учените до нови открития. Изпитанията на робота започват още другата седмица.

     Пирамидата на Хеопс е най-високата древноегипетска гробница – височината й е 146,6 метра. Мемориалният комплекс на фараоните в Гиза се намира в западните покрайнини на египетската столица Кайро.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Georgi1605
28 Mar, 2008 | 21:50

Mnogo interesno ,no njama da e zle ako pishete pove4e

иво-дървения
30 Dec, 2005 | 19:02

наистина както казва и по горе другия фен на египетската история това е нещо интересно и трябва да се отдели по-вече внимание като се проследи темата по -обстоино и ако има възможност и някоя и друга снимка да се побликува ще е още по -добре.

Borislava-4erkovaleiva
18 Dec, 2005 | 13:17

pi6ete-pove4e

кроки
17 Oct, 2005 | 21:16

това е много,много интересно.надявам се да го следите и да ни запознавате с хода на изследванията,както и с откритията.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.