Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Перперикон е бил най-старата столица на траките
28 Септември 2005

Пергам, така са наричали траките непревземаемата крепост в Родопите.

     Свещеният град Перперикон е бил най-старата столица на траките и е носел името Пергамос. Това откриха археолозите от експедицията, проучваща култовия комплекс край Кърджали. Според тях това е най-древният известен досега тракийски град и е с около хиляда година по-ранен от откритите селища край долината на царете до Казанлък.

     Археолозите разкриха южната порта на крепостта на Перперикон. Тя е изградена от огромни, тежащи по няколко тона камъни. Когато десет мъже се опитали да наместят единия от тях, били им необходими два дни. По този начин се е строяло преди три хиляди и петстотин години.

     Пергам, така са наричали траките непревземаемата крепост в Родопите. Думата означава твърдина, мощно укрепление, това е едно от имената и на легендарната Троя. В малкото запазени карти и описания от античността градът Пергамос се е намирал край средното течение на Арда. Векове по-късно гърците са го нарекли Перперикон. Съществувал е още преди да се родят дядовците на героите от троянската война.

     Мощната крепост, огромният комплекс от сгради и жертвеници като този, в който вероятно са се принасяли хора в жертва на боговете, карат учените да твърдят, че тук е било и първото седалище на тракийските владетели от Родопа.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

balan
18 Jan, 2007 | 10:02

Bergam, s "B",a ne s"P"...vazhno e!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.