Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Археолозите в Перперикон откриха добре запазена раннохристиянска църква
11 Септември 2005

Издигала се е в цитаделата на Перперикон и е била центърът, от който е започнало покръстването на бесите.

     Амвонът е от най-ранната църква на Родопите в свещения град на траките Перперикон. Подобна находка от ранното християнство се намира за първи в България, в източнохристиянския свят досега са известни само още три амвона от тази епоха, съобщи БНТ.

     Това е най-добре запазената раннохристиянска църква в Родопите. Построена е в края на IV век. Издигала се е в цитаделата на Перперикон и е била центърът, от който е започнало покръстването на бесите. От този амвон навярно е проповядвал Никета Ремисиански. "Изключително. Само с тази дума, защото това е първият такъв амвон, намиран в нашите земи, в България и е сред два-трите, които изобщо са известни от ранното християнство", каза проф.Николай Овчаров.

     Целият амвон е украсен с розети, кръстове и изображения на орли – символът на римската империя. Най-интересно е, че целият е покрит с надписи. Разчитането им започва сега и археолозите се надяват да открият безценна информация. Църквата е била епископска катедрала и вероятно в нея се крият още изненади. Била е изоставена и забравена още в ранното средновековие. Една от хипотезите е, че тя е била унищожена от войските на хан Крум или на хан Маламир, завладели Родопите.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.