Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Археолози откриха мястото на легендарна морска битка между Рим и Картаген
Николай Атанасов - 15 Август 2005

На 10 март 241 г. пр. н. е. 200 римски квадриреми разбиват картагенската флота от 250 кораба край Сицилия


Морската победа край Егадските о-ви носи триумфа на Рим в Първата пуническа война.
     Италиански археолози смятат, че са близо до разкриването на останките на древните бойни кораби, участвали в епичната битка при Егадските острови, разразила се преди повече от 2000 години по време на Първата пуническа война между Рим и Картаген. След 2-годишни подводни изследвания в района на островите, разположени западно от Сицилия, италианските учени открили бронзов шлем и амфори, датирани към 241 г. пр. н. е., когато се е състояла решителната за изхода от Първата пуническа война морска битка, спечелена от римския флот, съобщава The Independent Online.

     Заедно с това италианската полиция арестувала търговец на антики, в чийто дом бил открит корабен таран, който археолозите отнесли към същия исторически период. Находката била извадена незаконно с помощта на мрежи в района на археологическите изследвания.

     За нещастие на учените, полето на изследвания се намира на 70 м. под морското равнище. По тази причина, италианските археолози, в сътрудничество с колегите си от Института за подводна археология в град Остин, Тексас, са принудени да използват сонар и многолъчева батиметрична апаратура за сканиране на морското дъно. Древното бойно поле се изследва и с дистанционно батискафи с видеокамери.

Руините на древния Картаген, обявени за едно от националните богатства на Тунис.


     “Уверени сме, че сме открили точното място на битката, предстои да разберем какво от нея се е съхранило в морските дълбини. Надяваме се да намерим останките на бойни кораби и други видове оръжие - шлемове, копия и други тежки предмети, потънали веднага на дъното”, посочва Себастиано Туза, главен инспектор за Сицилия на националната Агенция за средиземноморска култура. По думите му, работата на археолозите, която е временно прекратена за анализ на събраната информация, ще бъде подновена през септември, а през октомври вероятно ще бъдат обявени евентуалните находки. Туза уточни, че събраните находки, ще бъдат изложени в нов музей на о-в Фавиняна, посветен изцяло за знаменитата битка, който ще бъде подреден специално обновена за експозицията сграда на стара рибна фабрика.

     Сражението при Егадските о-ви е заключителната морска битка по време на Първата пуническа война, която носи победата на Рим. Тя е повратна точка в съперничеството между двете могъщи средиземноморски държави. След поражението при Егадите, започва упадъкът на Картаген. Бойното поле и местоположението на близо 60-те потънали кораба са били трудно откриваеми, тъй като сражението продължило близо 4 часа и през това време корабите се движили в южна посока. Римският флот се състоял от 200 квадриреми (големи бойни кораби с 4 реда гребци), под командването на Гай Лутаций Катулий (Gaius Lutatius Catulus), които на 10 март 241 г. пр. н. е. влезли в сражение с картагенската флота от около 250 кораба, съпровождана от 400 товарни съда.



последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ИЕЮ
13 Nov, 2005 | 04:13

НА 2ТА СНИМКА НЕ СА РАЗВАЛИНИ ОТ KАРТАГЕН, А РУИНИ НА БАНИТЕ НА АНТОНИН ПИЙ ОТ ВРЕМЕТО СЛЕД ПОКОРЯВАНЕТО И РАЗРУШАВАНЕТО НА КАРТАГЕН..


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.