Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Тайните на Стоунхендж (част първа)
Цветан Бакърджиев - 12 Август 2003

Един от най-внушителните мегалитни паметници е загадъчният Стоунхендж. Най-популярната теория за неговото създаване е, че той е бил място на религиозен култ.


Стоунхендж представлява уникално творение от концентрични каменни кръгове.
     Един от най-внушителните мегалитни паметници, създавани в историята на човешката цивилизация, е загадъчният Стоунхендж. Тази колосална каменна постройка се намира в Англия. Разположена е на територията между Уелс и Корнуел.

     Изследванията на произхода на Стоунхендж и причините за неговото построяване започват още през 1801 г. Американският архелог Хоукинс и неговият английски колега Хойл успяват да реставрират плана, разкриващ строгите правила по създаването на Стоунхендж.

     Стоунхендж представлява уникално творение от концентрични каменни кръгове. Неговият най-външен кръг е ров с диаметър 115 м. Той има два насипа - външен и вътрешен. На едно място ровът се прекъсва и оставя проход, който води към центъра на Стоунхендж.


Един от най-внушителните мегалитни паметници в човешката история е загадъчният Стоунхендж.
     В първия кръг е разположен втори, образуван от 56 дупки в земята - т. нар. “дупки на Обри”. Тук перпендекулярно към входа на Стоунхендж е определен правоъгълник от четири големи камъка, от които днес са останали само два.

     Третият кръг, вписан във втория, е с диаметър 31 метра. Той е образуван от тридесет камъка, всеки с тегло 25 тона, свързани с нещо като покрив от плоски камъни - това е затворен кръг от долмени. Долменът е т.нар. “каменна маса”- гробница от два побити камъка и трети, поставен върху тях, така че да образуват подобие на маса.


Според изследователите Стоунхендж е невероятен строеж, мистичен като пирамидите.
     Четвъртият кръг е направен от 59 по-малки камъни. В него се намира полукръг във формата на подкова, отворена към входа. Тя е съставена от десет каменни блока, всеки с тегло от по 50 тона, който образуват група от 5 долмена. Изградена е още една подкова, образувана от 19 камъка, както и три алеи от камъни - в средата на строежа при входа и вън от рова, по средата на пътя към центъра на каменните кръгове.

     Последните два кръга на Стоунхендж, които днес трудно се забелязват, са два отвора между “дупките на Обри” и каменния кръг на долмените.

     Според изследователите Стоунхендж е невероятен строеж, мистичен като пирамидите и останалите чудеса на света. Най-популярната теория за неговото създаване е, че Стоунхендж е бил място на религиозен култ- култ към Слънцето!

     Но дали наистина е било така?




последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

poli
13 Apr, 2010 | 19:18

stounhendj e nai gotinoto 8 4udo na sveta


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.