Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Тракийският цар Керсеблепт е владетелят, погребан в могилата между села Златиница и Маломирово
4 Август 2005

Керсеблепт, син на Котус Първи, е бил изключителен войн.

     Тракийският цар Керсеблепт е владетелят, погребан в могилата между ямболските села Златиница и Маломирово предполага Даниела Агре от Археологическия институт и музей при БАН. Тя е ръководител на екипа, който на 23 юли откри останките от богато погребение на тракийски цар от средата на 4-и век преди Христа.

     Керсеблепт, син на Котус Първи, е бил изключителен войн. Много пъти е воювал с Филип Втори. Бил е почетен гражданин на Атина и е имал право да участва в олипмийските игри, разказа Даниела Агре. По думите й това е дало основание на екипа да предположи, че златният венец, открит при разкопките, е награда на владетеля за победа на олимпийски игри. По-вероятно е обаче венецът да е израз на почит за негова голяма победа в битка, отбеляза археоложката. Венецът с пластинка с изображението на богинята Нике е изложен от днес в Националния исторически музей /НИМ/ заедно с 29-те златни розети, прикачени към кожената лента под венеца.

     По-вероятно е обаче венецът да е израз на почит за негова голяма победа в битка, отбеляза археоложката. Венецът с пластинка с изображението на богинята Нике е изложен от днес в Националния исторически музей заедно с 29-те златни розети, прикачени към кожената лента под венеца.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Dragomir
23 Apr, 2017 | 19:03

Вие бихте ли ми посочили един дворец на тракийски владетел?

Желязко
09 Jan, 2006 | 02:19

А някой задал ли си е въпроса къде е дворецът на този владетел?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.