Факти, Анализи, Коментари
   21 Октомври 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха странни статуи в египетски храм
25 Септември 2017
Смята се, че артефактите са били направени между 25-тата и 30-та династии, между 760 и 343 г. пр. н.е.
Една необичайна колекция от статуи, изобразяващи египетски божества и митични същества, е открита в египетски храм, съобщава IBTimes UK. Колекцията е открита от археолозите през 2014 г., а статуите са описани за първи път подробно в проучване в списание Antiquity.

Сбирката, които съдържат свещени предмети, известни като фависа (от лат. favissaе - от "копая"), са поставяни в изкопите за основи на храмове, е особено рядка за Египет. Тя включва фигурки на Озирис, богът, който се преражда, подредени около една централна статуя на Птах, богът - творец и създател.

Предметите са намерени по време на разкопки на храма на Птах в северния край на Амон-Ра в Карнак. Колекцията е открита близо зад постройка от 18-тата династия на фараона Тутмос III. Статуите са намерени в овална яма около 1,5 м дълга, един метър широк и почти един метър дълбока.

Общо 38 обекти са открити в ямата, изработени от варовик, сив пясъчник, медна сплав, глазирано стъкло и керамика.

Много от находките са повредени от опустошенията на времето. Но някои от статуите са със запазени сложни детайли, което позволява да бъдат ясно идентифицирани. Смята се, че артефактите са били направени между 25-тата и 30-та династии, между 760 и 343 г. пр. н.е.

Причините за поставянето на този вид статуи са неизвестни. Много от тях са счупени - преди или по време на полагането им. От тук може да се заключи, че статуите трябва да са били, по някакъв начин, в края на "живота си" или на своето използване. Тези счупванията са служили като "канал", от който са изтече енергията им или да се "изключи" силата им, предполагат археолозите.

Настоящите доказателства са явно недостатъчно, за да обяснят причината за съществуването на такива фависи или да се определят намеренията на хората, които са ги сложили", заключават авторите на изследването.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.