Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха останки от най-древния суперконтинент на Земята
4 Февруари 2017
Той се е формирал веднага след началото на тектоничните процеси в земните недра
Геолози намериха на остров Мавриций в западната част на Индийския океан нови залежи от най-древните земни пластове на възраст над 3 милиарда години. Това свидетелства, че под него се намират останки на най-древния континент на планетата, пише в статия, публикувана в списание Nature Communications. 

„Повърхността на Земята може да се раздели на две части – на континенти, древни сегменти на земната кора, и на океани, чието дъно е образувано от относителни млади пластове. На континентите може да се намерят образци от земни породи на възраст до 4 милиарда години, а в морето постоянно се формират нови породи. На остров Мавриций изобщо няма породи над 9 милиона години, но се оказа, че те съдържат древни кристали, формирали се преди 3 милиарда години“, заяви Люис Ашвал (Lewis Ashwal) от Университета “Витватерсранд” в Йоханесбург (ЮАР). 

Ашвал и колегите му стигнаха до извода, че тези кристали са останки на най-древния суперконтинент на планетата, формирал се веднага след началото на тектоничните процеси в земните недра, съобщава БГНЕС. За да стигнат до този извод, те предприеха експедиции на Мавриций, по време на която събраха няколко стотици образци от породи на земните недра. Тези фрагменти бяха събрани както на самия остров, така и на няколко десетки и дори стотици километри от Мавриций. От събраните образци учените взеха най-древните фрагменти земни породи на възраст 6-7 милиона години, разтрошиха ги и се опитаха да намерят циркони – древни кристали. Оказа се, че тези кристали наистина присъстваха в по-младите породи на остров Мавриций и по целия 700-километров участък, изследван от Ашвал и колегите му. Възрастта на тези циркони, както показа анализът на съдържащите се в тях цинк и уран, е около 2,6-3 милиарда години, а химическият им състав е близък до съдържанието на подобните кристали в най-древните земни породи в Индия и Мадагаскар. 

Интересното обаче е това, че подобни количества на изотопи на кислорода се наблюдават и в цирконите на най-древните породи в Канада и Гренландия, която навежда на мисълта за общия им произход. Самите учени предполагат, че те са намерили останки на първия мегаконтинент на нашата планета. Преди 3 милиарда години той се е намирал на мястото на съвременния Индийски океан, но който впоследствие се разцепил под въздействието на тектоничните процеси. /РИА-Новости


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Леми
12 Feb, 2017 | 00:36

Няма доказателства нито, че Лемурия е съществувала, нито за Атлантида. Има само разни легенди

IN CHAINS
06 Feb, 2017 | 02:07

Това е континентът Лемурия, съществувал преди континента Атлантида. В Науката за Духа, или Антропософията, той е описан в различни томове. Науката за Духа съществува вече повече от 100 години, на повече от 550 тома!!!

Но учените на материалистичната наука отричат духовната същност на човека и Вселената, и работят само с измислици (хипотези). Обърнали са познанията за човека и Вселената с главата надолу и не знаят АБСОЛЮТНО нищо за тях! Не желаят да положат усилия, за да проумеят, че инструменти за изследването на човека и Вселената са ЕДИНСТВЕНО възприемателните органи на човешките свръхсетивни тела. Непрекъснато откриват "студена вода" и нищо действително не могат да кажат за "откритията" си!

Явно не желаят или не са способни да научат истините за човека и Вселената (за духовната космогония и духовния антропогенезис) от Науката за Духа и им е по-лесно да се занимават с хипотези!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.