Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Добричко откриха византийско съкровище
23 Септември 2014
Това е едниствената в страната ни подобна находка

В местността "Славната канара" край добричкото село Дебрене  археолози откриха амфора с 1200 византийски монети от 6-ти век. По предварителни данни това е едниствената в страната ни подобна находка, каза ръководителят на разкопките Боян Тотев:

Съкровище от ранновизантийски монети, най-вероятно е принадлежало на църковно лице и това е църковната лепта, която е събирана от миряните. Укрито е при нашествието, опустошило крепостта, най-вероятно на авари и славяни в края на шести век.

В крепостта има няколко археологически хоризонта, уточни Тотев:

Късноримският от четвърти и пети век, ранновизантийският от шести, а старобългарският е от десети век. Унищожавана е на три пъти от хунските нашествия, нашествията на авари и славяни и при българо-византийските войни в края на десети век.

Еднокорабната базилика не е прочучена докрай. Разкрита е източната порта и северната стена. Има  податки, че културните съоръжения ще бъдат уникални за Добруджа. В крепостта има и скален манастир, който никога не е проучван. За съжаление обаче има и много сериозни посегателства от иманяри.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Иван
24 Sep, 2014 | 11:01

Тия монети в крайна сметка златни ли са или бронзови?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.