Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Холандия откриха най-стария телескоп
15 Май 2014
Стъклото на телескопа не е с високо качество. То има много мехури и неравности
Археолози от холандския град Делфт откриха най-старият в света съхранен телескоп. Находката бе направена по време на разкопки на строителна площадка на нов жп тунел. Експерти от музея Boerhaven в Лайден потвърдиха, че предметът е телескоп. Изследователите смятат, че устройството е било създадено през XVII век. Стъклото на телескопа не е с високо качество. То има много мехури и неравности. Телескопът осигурява петкратно увеличение, което е потвърдено в лабораторията в Лайден.
 
"Стъклото е толкова примитивно, че едва ли може да се определи, че това е леща. След като почистихме телескопа той може отново да се използва", коментира куратора на музея Темен Кокът
 
За родина на телескопа (зрителната тръба) се смята Холандия. През 1608 г. холандски майстор Йоан Липерски първи демонстрира своето изобретение. Има гравюри от този период, изобразяващи прибора, но досега се е смятало, че няма оцелял такъв телескоп.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.