Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Разчетоха надпис, открит в крепост край Сливен
23 Август 2013
Научното откритие потвърждава хипотезата за съществуването на античен храм, в който тогавашните жители са поставяли благодарствени знаци

Разчетeн e надписът на открития при строителни работи мраморен постамент в ранно византийската крепост „Туида” край Сливен. Научното откритие потвърждава хипотезата за съществуването на античен храм, в който тогавашните жители са поставяли благодарствени знаци.

Издълбаният в постамента старогръцки надпис според епиграфа Николай Шаранков гласи: "Верий валент"... като благодарствен дар за себе си и близките си". Първото от трите имена на посветителя, римски гражданин, не е запазено. Според формата на буквите надписът е датиран от втори век след Христа.

С мраморния постамент са открити други архитектурни елементи, между тях оброчна плочка с тракийския конник в началото на реставрацията на крепостта Туида по проект на община Сливен за над 5 милиона лева, финансиран от оперативна програма Регионално развитие. Първите посветителски надписи, открити в крепостта от проф. Ирина Щерева през 1982-а и 87-а година, датирани от трети век, са определени като научна сензация. Единият е посветен на Зевс Околенски от Юлия Марци и съпруга й Аврелий Толпомп. Вторият е посветен на Аполон, на когото някой си Лукас поднася в дар мраморна фигура. Надписи, разчетени като Туида и Суида свидетелстват, че селището е тържище със светилища на Зевс.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.