Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Голяма находка от медни монети край Попово
12 Август 2013
Монетите са открити на пода на жилище, което се намира в близост до една от кулите на крепостната стена

Голяма находка от 111 медни монети откриха археолозите при разкопките на късноримския град "Ковачевско кале" до Попово. Това съобщи един от ръководителите на проучванията Владимир Стойков. Монетите са открити на пода на жилище, което се намира в близост до една от кулите на крепостната стена.

Жилището, подобно на по-късни жилища, е било прикрепено към крепостната стена. Изградено е от плет, обмазан с кал. Много добре се намираха, такива фрагменти си личаха, които вече са обгорели, са станали на кирпич. Самата монетна находка беше разпиляна на пода на жилището. Имали са практика в миналото да си правят едни тънки цилиндърчета от кожа или от плат, наричаме ги фишеци, най-вероятно монетите са били на няколко такива фишека, защото пет от тях намерихме изгорели и слепени едно за друго, обясни Стойков.

В рамките на проучванията Владимир Стойков и екипът му вече разкриха и едно уникално техническо съоръжение от две скрити порти, комбинирани с външни каменни стълби, по които защитниците се изкачвали до върха на крепостната стена.
Проучванията в Ковачевско кале ще приключат в края на този месец.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.