Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Във Великобритания откриха дървена ЖП линия
30 Юли 2013
Пътят е с дължина от 25 метра, по който са се движили вагони на животинска тяга в края на ХVIII век

Британски археолози по време на разкопки на мястото на стара корабостроителница в Нюкасъл откриха дървена "железопътна" линия. Нейната възраст е повече от 200 години, съобщава The Journal. Пътят е с дължина от 25 метра, по който са се движили вагони на животинска тяга в края на ХVIII век. Според експерти, това е "най-старият пример на стандартна пътека за колела".

Интересното е, че археолозите планирали да открият на мястото древни римски артефакти. Вместо това, там имало фрагменти от дървен път, които, според изследователите, има още по-голямо значение, отколкото находки от Римската империя.

Пътят се състои от две успоредни дървени релси, които са положени върху други две за по-голяма надеждност на конструкцията. Релси, по които преминавали вагони с въглища, били постоянно потопени във вода, което пречило на дърво да изсъхне и да се появят пукнатини. Пространството между релсите е запълнено с камъни, по които са се движили коне.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.