Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха ценни експонати край Перперикон
15 Юли 2013
Сред тях са 10 сгради с цели запазени нива. домашна покъщнина, гърнета, кани и съд за печене на хляб, както и голямо количество венециански монети и част от музикален инструмент, богато гравиран

Археолозите откриха ценни експонати край Перперикон месец след началото на археологическите разкопки. Заради орязаните средства от страна на държавата проучванията се извършват с по-бавни темпове, съобщи БНР.

В момента екип от учени и археолози, които работят на Перперикон, са достигнали до най-богатата част от скалния град в северния сектор. Проучванията на акропола са и най-очакваните, обяснява археологът проф. Николай Овчаров, като се аргументира така:

Още през миналата година хванахме част от голям олтар от 2-1-вото хилядолетие преди Христа, което трябва да продължим сега да проучваме. Там се оказват останки от елински храм от 3-4-ти век и там очакваме и отдавна търсената епископска резиденция и църква от 13-14-и век.

Месец след началото на археологическите проучвания за тази година вече са намерени около 10 сгради с цели запазени нива. В жилищата е открита домашна покъщнина, гърнета, кани и съд за печене на хляб. Намерени са и голямо количество венециански монети и част от музикален инструмент, богато гравиран. Като цяло дейностите по проучването се правят по-бавно заради по-малкото отпуснати средства от страна на държавата.

Тези, които са свързани с финансиране от държавата, се работят единствено обектите на Южното Черноморие около Созопол, Ордовиза и нос Акин и Перперикон. Сумата, която получихме, е около 150 000 лева. Не е в темповете, с които ни се искаше, както имахме обещание от Симеон Дянков за 250 000 лева, но все пак не можем да се оплачем, заяви още проф. Овчаров.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.