Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха прародина на селското стопанство
9 Юли 2013
Сега се предполага, че растениевъдството се е появило в западната и северната част на т.нар. Плодороден полумесец

В продължение на десетилетия, археолозите се опитват да намерят място, където е родено селското стопанство. Сега се предполага, че растениевъдството се е появило в западната и северната част на т.нар. Плодороден полумесец - район в Близкия изток, която обхваща Месопотамия и Леванта. Според новото проучване, проведено от изследователи от университета в Тюбинген, земите източно от Плодородния полумесец също могат да бъдат отнесени към един от центровете на произход на селското стопанство.

По време на разкопките в подножието на планините Загрос, археолозите разкопали в 8-метров слой няколко каменни сечива, следи от древни постройки и се превърнали се във въглен семена. Разкопките са проведени през 2009 и 2010 г. Възрастта на откритите предмети е 11,7 - 9,8 хиляди години. Според германските археолози, хората от неолита там са отглеждали пшеница, ечемик и леща. В разкопките са открити фигурки, изобразяващи хора и животни, животински кости, и инструменти изработени от кости.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.