Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Уникална златна фигурка откриха в Дания
25 Юни 2013
Това е петата фигурка, открита през последните няколко години в областта

Малка тънка златна фигура под формата на гола жена е открита в полята на Дания. Находката е направена в близост до голямо селище от желязната епоха, което се намира на остров Борнхолм, съобщава Sciencenordic. Височина на статуетката е само 4.2 сантиметра.

Жената има удължено тяло, вероятно древния майстор го е направил от тънък златен слитък. Главата също е издължена с добре подредена коса. На корема се вижда колан с орнаменти под формата на зигзаг. Жена стои на пръсти.

Това е петата фигурка, открита през последните няколко години в областта. Четирите предходни изобразяват мъже. Първата е открита през пролетта на 2009 година, а останалите три - през пролетта на 2012 г.

Според изследователите, данните те са направени през VI век.

Три от тях са открити на разстояние 5 метра една от друг, а другите две - на 10-15 метра. Не е изключено първоначално всички цифри са се намирали на едно и също място, а след това да са били разхвърляни.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.