Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Неандерталците също са страдали от рак
6 Юни 2013
Палеонтолози са открили в хърватска пещера ребро на неандерталец, страдащ от рак на костите

Палеонтолози са открили в хърватска пещера ребро на неандерталец, страдащ от рак на костите, заболяване възникнало вследствие на рядко заболяване - фиброзна дисплазия, което не позволява да се смята, че замърсяването на околната среда в наше време е един от главните фактори за разпространяване на рака сред хората на Земята. Това се казва в стария, публикувана с списание „PLoS One”, цитирана от РИА Новости.

Следи от рак се срещат крайно рядко в останки от хора и нашите преки предци. Нашето откритие показва, че неандерталците, живели в екологично чиста среда, са боледували от същите разновидности на рака, от които страдаме и ние днес”, казва Дейвид Фрейър от Университета на Канзас.

Оказало се, че реброто принадлежало на неандерталец на средна възраст, страдащ от рядко наследствено заболяване - фиброзна дисплазия. То възниква при дефект на гена ACVR1, който води до неконтролируем растеж на костната тъкан в различни части на скелета.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.