Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Мраморна плоча от Третото българско царство постъпи в Националния исторически музей
10 Май 2012
Тя е свързана с възстановяването на храма "Св. Димитър" във Велико Търново

В Националния исторически музей постъпи за откупка от частно лице мраморна плоча с размери 90 х 60 см., на която в красив калиграфски стил е изчукан следния текст:

„На 1912 година двадесет и пет от царуването на Негово Величество Фердинанд Първи, цар на Третото Българско  царство биде започнато възобновлението на тоя стародавен храм дето преди 726 години Асен І провъзгласи свободата на Второто българско царство”

Надписът е бил поставен, очевидно, пред развалините на храма „Св.Димитър” във Велико Търново, тъй като контекста на разказа е недвусмислен. От историческите хроники знаем, че той е построен действително от братята Асен и Теодор 726 години преди 1912 г. и в него е обявена българската независимост.

От този надпис става ясно, че в 1912 г. е започнало възстановяването на храма, срутен по време на турското робство. Но вероятно започналите през тази година войни за национално обединение и унищожителното земетресение през 1913 г. са спрели възстановителните работи. Както е известно, храма бе възстановен едва за 1300 годишнината на България.

Националният исторически музей ще предложи на Община Търново да постави надписа на избрано от нея място в храма или пред него.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.