Факти, Анализи, Коментари
   21 Октомври 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Уникална монета от 10 век откриха при разкопките на Велики Преслав
25 Април 2012
Медната монета е от времето на византийския император Роман I Лакапин и е едва третата в света, известна на науката

Уникална монета от 10 век е била намерена при разкопките на Велики Преслав. Находката излязла при проучването на старата столица през 2009 г., но същността на откритието станала ясна чак сега заради многото работа, която историците положили за идентификацията му. В откривател на униката пък се превърнала д-р Женя Жекова, нумизмат в Регионалния исторически музей в Шумен, съобщава АСН.

Медната монета е от времето на византийския император Роман I Лакапин и е едва третата в света, известна на науката. Останалите две монети се намират в Британския музей в Лондон и в Ермитажа в Санкт Петербург.

По всяка вероятност те са били откупени в началото на 20 век от частни колекции, каквато практика има сред големите музеи. Напълно е сигурно обаче, че уникалните предмети са намерени на Балканите, където преди хиляда години е била разположена някогашната Византийската империя. В момента “българската” монета се намира в Археологическия музей в София и е възможно в скоро време да бъде експонирана.

Самата монета е отсечена от медна сплав някъде през 10 век, но трябва да бъде направен спектрален анализ, за да се установят точните съставки на материала. На лицевата й страна е изобразен император Роман I Лакапин с корона и брада, а на обратната страна - кръст тип Голгота.

Според разпространените по онова време стандарти на иконографските схеми, по всяка вероятност с матрицата, която е отсякла медната монета, е трябвало да бъдат произведени сребърни монети за масово обръщение. Защо обаче това не се е случило вероятно ще остане загадка завинаги.

Находката от Велики Преслав пък се явява вид пробен отпечатък, който показвал на гравьорите дали матрицата е правилна и дали надписът и елементите са спазени. В световен мащаб има едва няколко подобни “образцови” монети, които в последствие никога не са сечени за масово обращение и никога не са служили за търговия.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

валко
05 May, 2012 | 10:50

Ами къде е снимката на монетата ???
То все едно да отидеш на кино и да ти казват колко е готина мацката във филма а филм да няма.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.