Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Гръцка рисувана ваза с еротична сцена бе открита при разкопките в Созопол
22 Април 2012
Вижда се как няколко голи младежи, момчета и момичета, правят секс по нетрадиционен начин
Гръцка рисувана ваза с еротична сцена бе открита днес при разкопки в Созопол, това съобщи за “Фокус” проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. При разкопки, които се водят от октомври на крепостната стена в Созопол и манастир „Свети Николай Чудотворец” в началото на стария град днес, в най-долните пластове, останали от историята на Созопол от края на VІІ – средата на VІ в.пр.Хр., беше открита една от най-старите гръцки рисувани вази по българските земи. На тази ваза – за съжаление открита на няколко фрагмента – е представена доста силна еротична сцена. Няколко голи младежи, момчета и момичета, правят секс по нетрадиционен начин. По нашите земи за първи път излиза такава сцена – каза Божидар Димитров.

Сцената е сравнителна рядкост, имаме намерени хиляди вази в нашите земи, но тази е първата с подобна сцена. В Гърция съм виждал подобни. Древните гърци са смятали секса за безплатен дар от боговете; кое е грешно и кое не е грешно да се прави в секса, за първи път налага християнската църква. Тя налага тотални ограничения, с изключение само на една поза между мъж и жена, не случайно наречена монашеска, докато всичко останало е забранено, смята се за перверзия. За добро или за зло, древните гърци не са мислили така, коментира Божидар Димитров.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.