Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Китай откриха нов вид хора
20 Март 2012

Те са наречени "хората от пещерата Червения елен" или просто "хората Червен елен" - по името на мястото, където са открити. Останките на най-малко пет човешки същества, открити при разкопки в южната част на Китай, провинция Юнан, поставиха палеоантрополозите в задънена улица. В последния брой на списание PLoS One, учените изказват предположение, че откритите от тях фосилизирани кости са принадлежали към нов, все още неизвестен вид хора. Те обаче подчертават, че това за сега е само хипотеза.

"На този етап ние се опитваме да работим максимално точно, преди да направим някакви заключения за точна класификация", комнетира Дарън Курно, един от лидерите на експедицията, открила необичайните останки.

Според него, трудността при класификацията се крие във факта, че палеонтолозите до момента все още нямат окончателно съгласие за биологичното определение на собствения ни вид Хомо сапиенс.

Хората Червен елен са живяли преди около 11500-13500 години. Те съчетават в себе си признаци на съвременните хора, както и на нашите архаичните предци. Те имали широки кости, дебели кръгли черепи, плоски лица без брадичката и необичайно големи кътници. Компютърната томография на черепите показва, че фронталните лобове на тези същества показват принадлежност към съвременния човек, но париеталния лоб на мозъка изглежда много по-архаичен.

Изследователите имат много версии, свързани с класификацията на тези необикновени хора

Според една от тях това са представители на по-ранна версия на съвременния човек, които са мигрирали, а след това са еволюирали в изолация, докато не са изчезнали. Според друга версия, те са били резултат от кръстосване на Хомо сапиенс и архаични хоминоиди, които все още са живяли в онези времена.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.