Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Коват отново мечовете на тракийския цар Севт ІІІ
27 Февруари 2012
Мечовете принадлежат най-вероятно на Севт ІІІ, тъй като са част от находките в гробница Голямата Косматка

Древните автори често споменават доспехите на тракийските войни като най-хубави и скъпоценни в античния свят. Самият Омир пише с възхищение за тракийския цар Резос, който участвал в Троянската война:

„... той дойде с оръжия златни, огромни, дивни да ги видиш; не приличат на смъртни мъже да ги носят, а на безсмъртните богове..."

Две такива скъпоценни оръжия ще бъдат реставрирани с финансовата подкрепа на Уникредит Булбанк. Мечовете принадлежат най-вероятно на Севт ІІІ, тъй като са част от находките в гробница Голямата Косматка, където бе открита и бронзовата глава на тракийския цар. Те са били изработени по уникална технология с врязана украса, при която златото е било вчуквано в желязната основа на оръжието.

През 2004 г. експедиция ТЕМП под ръководството на д-р Георги Китов попада на една от най-величествените и богати тракийски гробници край близкия до Казанлък град Шипка.

Сред находките са скъпоценни предмети - амуниции, съдове, златен венец и уникалната глава на статуя с изразителни черти. Върху намерения метален шлем с гръцки букви е изписано името „СЕВТ". Открита е също дръжката на железния меч с форма на грифон и златни инкрустации с полускъпоценни камъни, която в момента се съхранява в ИМ „Искра"-Казанлък.

Дарените от банката 10 000 евро ще бъдат използвани за реставрация и консервация на двете царски оръжия - шедьовър на тракийското военно снаряжение.

Основна заслуга за реализирането на тази инициатива има специалистката от Националния исторически музей Мария Рео, която със съдействието на Италианския културен институт в София е успяла да привлече средствата за реставрация и консервация и на двете кании.

Трима водещи специалисти от Италианския институт за консервация и реставрация на паметниците на изкуството, консултирали и реставрацията на бронзовата глава на Севт ІІІ, ще помагат на българския реставратор д-р Георги Мавров за възстановяването на царските оръжия.

Д-р Мавров е свързан с възстановяването на тракийското наследство в Казанлък и с работата си по новия проект за реставрация на могилата Шушманец.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.