Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Перперикон отново в центъра на вниманието
12 Януари 2012
Проф. Николай Овчаров представи уникална находка. Датирана е от ранноелинистичната епоха от 3-4 в. преди Христа

Археолози откриха едно от най-ранните изображения на тракийски конник, намирани някога. Находката, датирана от 3-4 в. преди Христа, е направена на Перперикон и беше представена от проф. Николай Овчаров, предаде КРОСС.
 
Преди време, при теренни обхождания в близките околности, колегите му намериха, в залата с олтара във втория нов храм, мраморен релеф на Тракийски конник от 2-3 век, т.е. от последните години на езическия култ към тракийските богове, преди християнството да бъде прието в Римската империя.

„Историята на Перперикон започва още в 5 век преди Христа, а във 2 век преди Христа вече може да се говори за комплекса от светилища, посветен на култа към бог Дионис. Предполага се, че той е разположен на обща площ от 12 кв. км, което го прави най-големия на Балканския полуостров”, припомни проф. Овчаров.

Новата находка е намерена през есента на около 300 метра, на малко хълмче, което местните наричат Бешик тепе. По думите на проф. Овчаров, то е редовно претърсвано от иманяри и е буквално „изорано” от набезите им. В кря на 90-те години те са откривали множество бронзови статуетки и старинни монети на Филип II Македонски от 4-3 век пр. н. е.  След като обходили района археолозите откриват част от голяма керамична урна. По-точно устието, върху което в профил е изобразен конник, с обърнато в анфас лице. „Изработката е примитивна, но много експресивна. Явно простонародно произведение на изкуството, но абсолютно уникална. Друго такова не е намирано. Забавихме представянето й докато изготвим справката”, обясни Овчаров.

По думите му, когато показал находката на известния траколог проф. Иван Маразов, той буквално паднал от изненада. Експертите са единодушни, че находката е уникална. Датирана е от ранноелинистичната епоха от 3-4 в. преди Христа.

Това е едно от първите известни керамични изображения на конник в тракийското изкуство. Най-ранните са от 5 век  пр. н. е., но всички те са върху сребро и злато, и са изключително редки.

В лявата ръка конникът държи юздите на коня, а в дясната, предмет, който археолозите все още не могат да определят, но предполагат, че става въпрос за меч.

„Това е първият паметник, който показва отношението на обикновения човек, към изкуството, т.е. как той вижда изкуството през собствените си очи”, коментира Николай Овчаров.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.