Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха два потънали гигантски праисторически острова
16 Ноември 2011
Те са с размера на остров Тасмания и някога са били част от суперконтинента Гондвана

В Индийския океан на запад от австралийския град Пърт са открити два преминали под вода острова с размер на Тасмания, които са били част от суперконтинента Гондвана. Това твърдят изследователи от Университета на Сидни, след като са изучили подробно океанското дъно, използвайки сонар в рамките на триседмична експедиция.

Според австралийските експерти, островите, които сега са разположени на дълбочина от 1,5 километра, са имали плато на върха си когато са били разположени над морското равнище. В проучването, учените успели съберат скални проби от склоновете на островите. Геолозите са взели на борда на кораба си няколкостотин килограма скали, които показали, че островите не винаги са били под вода.

"Ние очаквахме да видим широко разпространени в океанските хребети скали, като базалти, обаче, за наша изненада, открихме континентални камъни: гранит, гнайс и пясъчник с фосили", казва Саймън Уилямс от университета в Сидни.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.