Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В пустинята Сахара откриха следи от неизвестна цивилизация
11 Ноември 2011
В либийската част на пустинята са намерени повече от сто укрепени стопанства и селища с постройки, напомнящи на замъци, а също няколко града

Изследователи от Университета Лестър (Великобритания) са открили в пустинята Сахара следи от отдавна загинала цивилизация, съобщи Сайънс. Учените са анализирали спътникови снимки в рамките на проекта TRANS-SAHARA, финансиран от Европейския съюз. Програмата е насочена към изучаване на процесите на образуване на държави, а също на миграцията и търговията в Централна Сахара през първото хилядолетие пр. Хр. до средата на второто хилядолетие от новата ера.

В либийската част на пустинята са намерени повече от сто укрепени стопанства и селища с постройки, напомнящи на замъци, а също няколко града. Повечето поселения датират от първата половината на първото хилядолетие. По всяка вероятност те са били изградени от хараманти - коренен народ в Северна Африка.

Ако се съди по новите находки, цивилизацията им е била по-развита, отколкото съобщават древните източници. Подобните на замъци комплекси са били с 4-метрови стени, направени от тухли. Открити са също останките на древни домове, гробища с каменни пирамиди, поля, кладенци и развита напоителна система.

Археологът Дейвид Метингли и неговата група са успели до началото на гражданската война в Либия да се убедят с очите си, че всичко това наистина съществува и се отнася към доислямската епоха.

Съавторът на изследването Мартин Стери отбелязва, че, ако се съди по всичко, за 2000 години климатът в региона не се е променил. В началото на новата ера той е бил също толкова сух и негостоприемен.

Въпреки това Либия е била гъсто населена и селското стопанство е процъфтявало. Досега изследователите смятаха, че харамантите са били чергарско племе, което се е намирало на най-ниското стъпало на развитието и е било способно само да създава неприятности на границата на Римската империя. Оказва се, че те са създали държава, имали са писменост и много модерни за времето си технологии.

Освен това Метингли ги нарича пионери в оазисното земеделие на Либия и в транссахарската търговия. Изследователите се надяват, че новите власти на Либия ще видят в това откритие важен исторически символ и ще сме свидетели на невиждан досега тласък в изучаването на харамантите.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.