Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Рак от древен Египет
4 Ноември 2011
Откриха рак на простата в мумифицирано мъжко тяло на 2250 години

Изследователи са открили рак на простатата в мумия, съхранявана в Националния археологически музей в Лисабон, Португалия, съобщава Discovery News. Възрастта на безименната мумия е 2250 години - тя принадлежи на епохата на Птоломейте, които управлявали Египет от 285 г. пр. Хр. до 30 г. сл. Хр. Това е най-древния документиран случаи на рак на простатата в Египет и втори в света. Проучването е публикувано в International Journal of Paleopathology.

Учените изследвали мумията с многоканална компютърна томография, която дава изображение с невероятно високо качество. Установено е, че мумифицирания мъж е починал на възраст 51-60 години от бавна и мъчителна смърт. Той е бил погребан с кръстосани ръце - това е обичайна поза за епохата на Птоломейте. Учените също така установили, че починалият е страдал от лумбално-сакрален остеоартрит.

Освен това изследователите открили редица солидни тумори в таза и гръбначния стълб. Увреждането на костите е от метастатичен рак на простатата. Изследователите разгледали и други версии, но факта, че ракът на простатата обикновено засяга таза, гръбначния стълб, горната част на костите на ръцете, краката и ребрата, в крайна сметка ги убедила в полза на рака на простатата.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Боянов
08 Nov, 2011 | 11:08

Един от най-харесваните от мен сайтове !

Моля Ви, не разваляйте сайта с граматически грешки! Българският език е толкова красив! Моля Ви, прочитайте си статиите, преди да ги пуснете!

Цитирам:

... мумиИ, съхраняванА... - една ли е мумията, или са няколко?
Възрастта на безименната мумия е 2250 годинА - извинете, но сега сме едва 2011 година !?!?
...коЙто управлявали... ...документиран случаИ... нямат ли значение единствено, множествено число и други подобни ?!?!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.