Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Homo sapiens са умеели да извършват сложни интелектуални действия още преди 140 000 години
14 Октомври 2011
В Южна Африка откриха древна химическа лаборатория

Представителите на Homo sapiens са умеели да извършват сложни действия, свързани с интелектуална мисъл 20-30 хиляди години по-рано, отколкото се смяташе. Този извод са направили група изследователи, които са правили разкопки в пещерата Бломбос в Южна Африка, съобщава КРОСС, позовавайки се на „Гардиън". Според учените, пещерата е била обитавана преди 140 хиляди години, преди 70 хиляди е била затрупана от пясък.

Специалистите са открили в нея две празни раковини от сравнително големи охлюви, които били покрити отвътре с жълта охра, а също така вътре е имало късчета от кости и въглища. Според изследователите, древните ни предци са използвали раковините, за да слагат в тях боите, с които разкрасявали лицата и телата си. Близо до раковините са намерени и приспособления за смесването на боите. Учените предполагат, че обитателите на пещерите са нагрявали костите на огъня и са използвали разтопената мазнина като втвърдител за боите, а с водата са правили боите не толкова гъсти.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.