Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Любов продължила 6000 години
15 Септември 2011
"Любовниците" бяха открити през 2007 г. в древен некропол край село Валдаро, от където получиха своето име

Археологическият музей в италианския град Мантуа показа за посетители "Любовниците от Валдаро" - скелетите на младите мъж и жена, които са били погребани преди около 6 хиляди години, съобщава La Stampa.

"Любовниците" бяха открити през 2007 г. в древен некропол край село Валдаро, от където получиха своето име. Скелетите са на момче и момиче на възрааст около 18-20 години. Те лежали в гроба с лице един към друг, а техните крака и ръце били преплетени. Тази поза накарала учените първоначално да мислят за това, че са замразнали до смърт, опитвайки се да се стоплят един с друг. Проучванията обаче показали, че телата им са поставени в това положение след смъртта.

Освен това, учените са склонни да вярват, че "любовниците" са умрели от естествена смърт. Във всеки случай, следи от насилствена смърт по телата им не са открити, коментира проф. Силвия Баноли, председател на сдружение "Любовници в Мантуа". По този начин, обстоятелствата около живота и смъртта на неолитовата двойка е обвита в мрак.

Сега асоциацията, търси финансиране за отваряне на самостоятелен музей на "любовниците". Според синьора Баноли, за целта са необходими 250 000 евро, и още 200 хиляди евро за мултимедийно оборудване, което ще позволи на посетителите да разберат за тайната на "Любовниците от Валдаро".


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.