Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха праисторически оръдия на труда в Шуменско
11 Август 2011
Големи количества оръдия на труда са открити при разкопките на праисторическата могила при село Иваново

Големи количества оръдия на труда са открити при разкопките на праисторическата могила при село Иваново. Съобщи Светлана Венелинова от Регионалния исторически музей в Шумен, ръководител на обекта. Селището е съществувало от края на т.нар. ранен халколит до началото на късния халколит, т.е около петото хилядолетие преди Христа, пише Фокус.

При втората жилищна структура, която е по-ранна от най-късния културен пласт, който е проучван този сезон, е открита изключително интересна ситуация. Венелинова обясни, че това е дървен плет или изтляла рогозка подовото ниво в едно от жилищата и над тази рогозка, един пласт от около 10–15 сантиметра, който до момента е разкрит около два на два метра.

Върху тази проучена част учените откриват един „килим” от животински кости, керамика и огромно количество рогови оръдия, повечето, от които рогови брадви. Паралелно с това в този пласт са открити четири каменни тесли и две фрагментирани каменни длета, които най общо свидетелстват за една фина обработка.

Венелинова отбеляза, че ако епохата беше малко по-късна, тези находки можеха да се считат за образци на ювелирното изкуство. Археоложката смята, че различните рогови инструменти са служели на праисторическите обитатели на това селище за обработка на дърво или глина, а може би и двете.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.