Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Уникална мозайка от IV век откриха археолози в центъра на София
4 Август 2011
Сградата е принадлежала на знатен жител на град Сердика, а мозайката е била част от зала за приеми

Почти изцяло запазена мозайка от IV век с площ над 30 кв. метра в руините на голяма сграда със зала е открита при археологическите разкопки под бул. „Мария Луиза”, каза пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова, предаде „Фокус” . Археолозите са установили, че сградата е принадлежала на знатен жител на град Сердика и че мозайката е била част от зала за приеми. „Благодарна съм на културния министър Вежди Рашидов, защото този комплекс може да бъде завършен единствено в партньорство с държавата”, заяви Фандъкова. Тя уточни, че археологията е изцяло собственост на държавата.
Четири пъти е бил променян проектът за строителството на осмата метростанция от втория метродиаметър в София, което всъщност е дало възможност да бъдат запазени на място и каменните плочи от основните улици на римския град, и сградите по нея. Открита си и находките от баня, както и от басейни и вътрешни дворове. „Това са невероятни неща, които мисля, че ще направят най-модерната и най-красивата метростанция в Европа на това място”, подчерта кметът. Фандъкова добави, че кипи много усилена работа по продължението на разкриването на археологията на бул. „Мария Луиза” и непрекъснато се откриват нови обекти. „Тук са запазени много находки, защото през годините не е имало строителство. Там, където е имало строителство, са унищожени много от археологическите находки”, посочи Йорданка Фандъкова.

Ръководителят на разкопките е гл. ас. Марио Иванов от БАН увери, че екипът от археолози е голям и всеки от тях е разпределен да работи по определен сектор от археологическия комплекс. „Те контролират работници и се работи под надзор. Копае се по начин, по който не се наврежда на останките. Копае се пласт по пласт. Има пластове, които няма как да се четкат, а се стържат. Когато се достигне до информативен материал, той се събира и се анализира, така че няма опасност да се разруши нещо”, добави археологът. По думите му, се върви от по-късните към по-ранните епохи. Мозайката е била открита случайно и там е било необходимо внимателно разчистване. Тя е с геометрични мотиви, без образ – различни елементи, подредени по определен начин. „Интересното е, че тя има централно пано, около което се развиват декорациите. Паното е взето от нещо подобно на стилизирана розетка и стилизиран лавров венец. Другите мозайки са в по-фрагментарен тип и централното пано не е запазено”, обясни гл. ас. Иванов.

Йорданка Фандъкова добави, че проектът е финансиран с 16 млн. лева по ОП „Регионално развитие”. Цялата археология е предвидено да е видима чрез прозрачни конструкции. „Тук археологията е значително по-богата от тази, която другите страни показват”, подчерта Фандъкова. Тя добави, че проектът ще развие чувствително туризма и е силен тласък за него. „Това означава повече работа за хората и повече средства за града. София е печеливша от разкриването на такива обекти”, коментира столичният кмет.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Троллер
05 Aug, 2011 | 20:08

Прави впечатление липсата на културни пластове от 13 до 18 век.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.