Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха 2 пирона от кръста на Исус Христос
13 Април 2011
През вековете много древни реликви, сред които и пирони, са свързвани с разпъването на Христос. Много от тях са нарочени за фалшиви, други са възприети като свещени

Възможно ли е два от пироните, използвани при разпъването на Исус Христос на кръста, да са открити в гробница на 2000 години? И може ли те загадъчно да изчезнат за 20 години, за да бъдат намерени случайно в лаборатория в Тел Авив?

Отговори на тези въпроси търси в новия си документален филм изследователят Симха Якобович, предаде Ройтерс. Още преди да е показана на екран, лентата вече предизвиква дебати в Светите земи, предаде БТА.

Документалният филм "Пироните от кръста" проследява тригодишно проучване, в рамките на което Якобович излага своите твърдения. Част от тях се основават на емпирични данни, други изискват повече въображение и вяра.

Изследователят провъзгласява откритието си за историческо. Повечето експерти и учени, с които агенция Ройтерс се е свързала, обаче го отхвърлят като преувеличено и дори го наричат рекламен трик.

През вековете много древни реликви, сред които и пирони, са свързвани с разпъването на Христос. Много от тях са нарочени за фалшиви, други са възприети като свещени. Симха Якобович, който предизвика дебат и с предишния си филм за откриването на изгубения гроб на Христос, твърди, че находката му се различава от другите със своя исторически и археологически контекст.

"Това, което предлагаме на света, е най-добрият археологически аргумент, че са намерени два от пироните, използвани при разпъването на Христос на кръста", казва Якобович.

Филмът на изследователя започва с посещението на древна гробница в Ерусалим, открита през 1990 г. Тогава тя е провъзгласена за гробното място на еврейския първосвещеник Йосиф Каяфа /Кайафа/, който в Новия завет председателства процеса срещу Исус.

Гробницата, заедно с няколко костохранителници, е намерена при строителни разкопки на хълм, намиращ се на няколко километра от Стария град. След като е открита, тя е запечатана отново. Йосиф Каяфа е сред главните фигури в Евангелията - той е изпратил Исус Христос на римляните и на смърт. В гробницата на Каяфа са намерени два пирона - един на земята и втори в една от костохранителниците.

Според автора на филма "Пироните от кръста" Симха Якобович, те загадъчно изчезват скоро след това. Изследователят твърди, че ги е проследил до лабораторията в Тел Авив на антрополог, експерт по древни кости. Ако това са същите пирони - разядени от ръжда и умишлено огънати в краищата - изчезването им конспирация ли е или логистична грешка? Този въпрос остава без отговор. И в двата случая Якобович показва защо тези два пирона може да са използвани при разпъване на кръст, което е обичайна практика преди 2000 години. След това изследователят предлага теорията си защо точно те послужили за най-прочутото разпъване на кръст в историята.

"Ако погледнем цялата история - исторически, текстово и археологически - всички тези фактори сочат, че двата пирона са използвани при разпъване на кръст. И тъй като Йосиф Каяфа е единственият свързан с разпъването на Исус Христос, когато съберем две и две, имаме всички предпоставки да смятаме, че са използвани точно тези пирони", казва Симха Якобович. От Израелския съвет за антиките, представители на който са наблюдавали разкопките на гробницата, съобщават, че никога не е доказано със сигурност, че тя е била на Йосиф Каяфа, както и че в гробниците често се намират пирони.

"Без съмнение талантливият режисьор Симха Якобович е създал интересен филм около действителна находка, но предложената от него интерпретация няма никаква основа в археологически открития или изследвания", казват от Израелския съвет за антиките.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Щапаров Младши
23 Jul, 2011 | 22:01

И защо му е било на Кайафа да събира пирони от разпъванията,да
ги пази у дома и после да поръчва да ги слагат при неговите тленни останки- да не би накрая и той да е станал християнин,или пък да е станал колекционер на сувенири??!! А той през целия си живот само
на едно разпъване ли е присъствал?

ghf
05 May, 2011 | 10:49

Hahahaha,dryn-dryn

seeker
02 May, 2011 | 16:06

До колега по коментар Noname: Твоята логика е много по-смешна. И Христос, и Кайафа, и Пилат и др. са доказани исторически лечности. Защо не вземете да почете малко. Хайде добре, не четете историците Йосиф Флавий или Тацит, но дори при елементарна справка в свещенната книга на юдеите Талмуда или в Корана ще намерите документирани историите за тези личности. Вие какво очаквате като доказателства - да ги видите на живо тези личности, да ги пипнете или какво? То по този начин и исторически личности като Карл Маркс, Сталин или Мао Дзедун ще ги искарате химерични, митологически и недоказани, щото видиш ли вие не сте ги видели на живо или не сте чели за тях. А за въпроса какво ще правят гвоздеите на Христос в гроба на Кайафа съм напълно съгласен, че е нелогичен, при положение, че са били отявлени врагове. Но може това да е свързано с историята при Възкресението, когато охраняващите гроба римски войници казват на юдейските лидери, че Христос е възкресен.

johanes passion
13 Apr, 2011 | 17:38

mnogo neshtastni hora se projavjvat v prednite 2 komentara.estestveno kajafa,Pilat,HRISTOS,Oktavian Avgust, Tit,i tia dvama negramotnici sa mitichni figuri!!!

other-noname
13 Apr, 2011 | 15:05

@noname

Напълно те подкрепям. Но тук обичат да пишат врели некипели :)

Noname
13 Apr, 2011 | 13:23

На този логиката му е "желязна". :D Kакво правят пирони от кръста на Христос в гробницата на Каяфа???? :D Според мен трябва да се докаже първо , че Христос е историческа фигура. После да му се търсят пироните от кръста. :D Според мен метала по това време е бил скъп. С едни и същи пирони са били разпнати много хора. :) За мен Христос не е историческа фигура, а митологическа. :) Все едно да се твърди, че Херкулес или Зевс са реални личности. :) В този смисъл всичко от написано като това в публикацията горе е пълна глупост. :)


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.