Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Австралийските аборигени са били първите астрономи в света
8 Февруари 2011
Аборигените са направили слънчев часовник е хиляди години преди Стоунхендж и египетските пирамиди

Австралийски учени откриха във ферма на 80 км западно от Мелбърн внимателно подредени скали, които показват, че аборигените са били първите астрономи в света, съобщи БТА, позовавайки се на "Мейл он сънди".

Скалите са поставени така, че да показват времето. Специалистите са убедени, че те са примитивна форма на часовник. "Това не може да се направи с догадки. Необходими са внимателни измервания" - каза проф. Рей Норис от австралийската Организация за научно-технически изследвания.

Аборигените са направили своя слънчев часовник преди около 10 000 години. Това е хиляди години преди Стоунхендж и египетските пирамиди. Скалите са поставени в полукръг. Две точки в него отговарят идеално на положението на залязващото слънце в средата на лятото.

Екип от изтъкнати австралийски астрофизици изследва скалите, откакто бяха открити преди няколко години. Изводът, че това е слънчев часовник, учените направиха чак сега. Стоунхендж е на около 1500 г. Той е построен така, че от него да се виждат Слънцето и Луната в определени дни от годината, по време на лятното и зимно слънцестоене. Пирамидите са построени преди около 5000 години.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.