Факти, Анализи, Коментари
   21 Октомври 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха древни африкански антибиотици
9 Септември 2010
Древните нубийци редовно се употребявали антибиотика тетрациклин
При толкова висока концентрация на антибиотик (в зелен цвят) древните жители трябва да са го употребявали много дълго време /снимки Emory University/
При толкова висока концентрация на антибиотик (в зелен цвят) древните жители трябва да са го употребявали много дълго време /снимки Emory University/

Жълтите останки в колбата са древен антибиотик. Това е всичко останало от разтворените кости

Химичен анализ на костите на древните нубийци показа, че тези хора редовно се употребявали антибиотика тетрациклин, вероятно като част от алкохолните напитки. Това съобщиха експерти от Emory University и компанията Paratek Pharmaceuticals. Статията им е публикувана в American Journal of Physical Anthropology.

"Въпреки че ние обикновено асоциираме антибиотиците с модерната медицина, става все по-ясно, че древните народи по емпиричен път са установили и възпроизвели тези терапевтични агенти. Аз не се съмнявам, че това е съзнателен процес," - коментира един от авторите на проучването, Джордж Армелагос. Първото успешно използване на тетрациклин в съвременната история е през 1948 година.

Армелагос открил следи от антибиотика в останките на нубийци, живели през 350-550 година пр. Хр., още преди около 30 години. Следващи проучвания, свързали тетрациклина с местното пиво. В него имало закваска, в която били открити бактерии стрептомицети. През всичките тези години, останал нерешен въпроса: как бактериите са попаднал в пивото - случайно или от пивоварите.

Химик от Paratek Pharmaceuticals, Марк Нелсън, чул доклада на Армелагос по време на конференция и се заинтересувал от този проблем. Той поискал от учения да му изпрати проби от кости на мумии. След като Нелсън ги разтворил във флуороводородна киселина получил поразителни резултати. Оказало се, че костите на нубийците сам пропити с тетрациклин.

Известно е, че древните египтяни и йорданци са употребявали алкохол за лечение на различни заболявания. Армелагос предполага, че това е косвено доказателство за развитието на изкуството на "ферментация на антибиотици", което е било широко разпространено в древния Изток, и се предавало от поколение на поколение.

"Един от тетрациклините, произведени от бактериите, е покривал повърхността на напитката със златист цвят, което със сигурност е впечатляващо древните хора" - смята учения.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.